'Laat Rutte regie nemen bij Energieakkoord'

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat Rutte de leiding moet nemen bij het Energieakkoord. Beeld ANP
De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat Rutte de leiding moet nemen bij het Energieakkoord.Beeld ANP

Premier Mark Rutte moet zelf de uitvoering van het Energieakkoord ter hand nemen. Volgens Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, is minister Kamp van Economische Zaken de regie over het akkoord kwijt.

Van Ojik wees maandag samen met zijn D66-collega Stientje van Veldhoven op het dreigement van energiebedrijf Eneco om de aanleg van een windmolenpark voor de kust bij Bergen aan Zee te schrappen als Kamp de verleende vergunning herziet.

Volgens Van Ojik loopt de uitvoering van het Energieakkoord dat is gesloten met energiebedrijven, milieubeweging en sociale partners gevaar. 'Bedrijven dreigen niet meer in Nederlandse windparken te willen investeren en het lijkt erop dat er dit jaar minstens 2 miljard aan subsidiegeld voor schone energie op de plank blijft liggen. Meer regie is nodig gezien het belang van energie in de geopolitieke verhoudingen.'

Ook Jan Vos (PvdA) vindt dat het kabinet vaart moet maken met het Energieakkoord. De plannen voor windmolenparken op zee mogen geen vertraging oplopen. Hij stelt: 'Het kabinet moet de voortgang bewaken. We zijn met meer dan 40 bedrijven en organisaties, van Tata Steel tot Greenpeace, overeengekomen dat we 14 procent duurzame energie opwekken in 2020 en daar hebben we veel geld voor uitgetrokken. Het plaatsen van windturbines op zee, een belangrijke pijler onder het Energieakkoord, mag nu geen vertraging oplopen door eindeloos gepraat. Als er van zoveel kanten wordt gewaarschuwd moet er een tandje bij. We zullen het kabinet de komende dagen ondervragen over de stand van zaken en waar nodig bijsturen.'

Van Veldhoven denkt dat de doelen uit het Energieakkoord niet meer worden gehaald. 'Wanneer belangrijke spelers zoals Eneco aangeven niet meer te zullen investeren, leidt dat tot grote vertragingen'. Het D66-Kamerlid heeft schriftelijke vragen aan Kamp gesteld en wil snel een debat over het akkoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden