'Laat regio's doen waar ze goed in zijn'

(Rick Nederstigt / ANP)

„Om duurzame innovaties echt te laten werken moeten we keuzes maken", stelt Jacqueline Cramer, minister van VROM. „Regio's krijgen specifieke projecten die goed bij ze passen."

Dit zei Cramer tijdens de eerste stop van de klimaatneutrale toer in Leeuwarden. Ze sprak met de gemeentes en ondernemers die bezig zijn om duurzame producten te ontwikkelen. Friesland loopt voorop op het gebied van biogas en elektrisch rijden. „Daar wil ik de regio een voortrekkersrol in geven. Stimuleren op regionale schaal heeft meer effect dan iedereen landelijk maar wat laten doen. "

„Elk gebied heeft al eigen specialismen, daar moeten we onze aandacht op vestigen. Bepaalde regio's moeten nu extra gestimuleerd worden. Door regionaal krachten te bundelen, komen we sneller vooruit. Dan kunnen we geen meters, maar eindelijk kilometers maken", lichtte de minister toe.

Het autobedrijf MilesBenelux is een van de duurzame initiatieven in Friesland. Ze zijn het eerste bedrijf in Nederland dat voertuigen in elkaar zet die 100 procent elektrisch zijn. „We hebben op dit moment alleen bedrijfswagens rondrijden. Postbezorger TNT is geïnteresseerd in onze elektrische wagens”, vertelt manager Martijn Noordam van GreenMiles. Het bedrijf lanceert in april 2009 ook een persoonswagen. „Maar om dat te laten slagen is er wel een betere infrastructuur nodig. Er zijn nu simpelweg te weinig oplaadpunten.” Een elektrische auto kan nu ongeveer 80 kilometer rijden voordat hij weer opgeladen moet worden.

Noordams grootste probleem is dat er nog geen samenwerking is op het gebied van elektrisch rijden. „ Er is meer overleg en samenwerking nodig om echt een begin te kunnen maken. Bijvoorbeeld een overlegplatform van mensen van de gemeente, het bedrijfsleven en de energiebedrijven.” Minister Cramer honoreerde dit verzoek direct. „We gaan hier mee aan de slag."

Veel bedrijven lopen tegen dezelfde problemen aan: de subsidieregelingen zijn te onduidelijk en voor alle onderdelen moeten ze langs verschillende ministeries. En om echt iets van de grond te krijgen, hebben ze geld nodig.

„Maar ik ben tegen het lukraak uitdelen van subsidies. De overheid moet er zeker van zijn dat het project zich over een aantal jaren ook zelf kan redden." De minister vroeg dan ook aan alle aanwezige bedrijven om met een businessplan te komen.

Cramer wil graag af van de versnippering. „Probeer in kleinere kernen hecht samen te werken. Dan krijgen we in Den Haag ook een beter overzicht en kunnen we planmatig aan de slag. Alle schitterende kleine initiatieven redden het namelijk niet op deze manier."

Meer informatie over de electrische auto kunt u hier vinden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden