Soap & Co

Laat rapper Boef voortaan maar op de vluchtstrook staan

Rapper Boef. Beeld ANP Kippa
Rapper Boef.Beeld ANP Kippa

Rapper Boef is controversieel en razend populair. Vergeven de fans hem zijn laatste misstap? Drie vrouwen die hem te hulp schoten toen hij autopech had, noemde hij hoeren.

Als je zijn videoclips moet geloven speelt het leven van Neder-rapper Boef zich af op zonnige glamourlocaties – mooie villa’s, helikopters, Ferrari’s. Maar in de regenachtige nieuwjaarsnacht staat hij met autopech langs de snelweg. Hij dreigt te laat te komen bij zijn volgende schnabbel, geen vriend of manager die wil helpen. Gelukkig kent meereizende vriend Nasr de Barber nog een meisje dat haar mobieltje wel opneemt. Ze is met twee vriendinnen aan het feesten in Eindhoven. De vrouwen stappen met enige tegenzin in de auto om de stoere rapper en zijn metgezel van de vluchtstrook te pikken.

Een normaal mens zegt dan dankjewel, maar Boef meldt op Snapchat dat hij is opgehaald ‘door drie kechs’. Kech is Marokkaans Arabisch voor slet of hoer. Nu is het vrij gebruikelijk in Boefs muziekgenre om vrouwen in dit soort termen te omschrijven – in Engelstalige rapnummers vliegen de ho’s en bitches je ook om de oren. Macht der gewoonte misschien. Sorry dan maar?

Nee hoor. Als de kritiek losbarst doet de rapper er nog een schep bovenop. In een nieuw filmpje zegt hij: “Ik heb een paar mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur ’s ochtends, met jongens? Je bent gewoon een kech. Als je thuis zit, de hele dag niks doet, studeren en naar papa en mama luistert, dan noem ik je een vrouw. Maar ga niet als je een kech bent, boos worden als ik je een kech noem, want je bent een kech! Klaar. Snap je?” Luid en duidelijk, Boef.

Treitervlogger

Een goede reputatie heeft hij toch al niet, de 24-jarige rapper die eigenlijk Sofiane Boussaadia heet. Hij is een kind van Frans-Algerijnse ouders. Vanaf zijn vierde woont hij bij een oom in Nederland. Na twee episodes in jeugddetentie kiest hij voor de muziek en hij wordt razendsnel populair. Mensen die niet zo van rap houden leren hem vooral kennen als treitervlogger – dieptepuntje is een filmpje uit 2016 waarin hij een groep agenten met naargeestige opmerkingen achtervolgt. Nog geen jaar later komt hij onder contract bij het managementsbureau van de vrouw van rap-collega Ali B. Onder hun hoede zou hij zijn leven gaan beteren.

Ali zorgt ervoor dat Boef op dinsdagavond bij ‘RTL-Boulevard’ alsnog zijn excuses aanbiedt. Maar het wil er niet echt lekker uitkomen. “Kechs zijn hetzelfde als bitches in onze termen. Het is niet per se heel beledigend. Nu word ik neergezet als vrouwenhater, terwijl ik een vrouwenliefhebber ben. Ik vind vrouwen mooi.” Ja, dat is bekend – in Boefs videoclips hebben vrouwen zelden meer dan een badpak aan.

Inmiddels weigert een aantal dj’s zijn muziek nog op de radio te draaien en een Kamerlid roept op tot een boycot van Boef. Maar dat is voor hem alleen maar winst. Met dit soort akkefietjes vestigt hij zijn naam als geloofwaardige rapper, een jongen van de straat. Meisjes voor slet en hoer uitmaken is op bepaalde websites een uitermate populaire hobby – het woord kech wordt daar ook opvallend veel gebruikt. Boef is een nieuwe James Dean, zei politiek filosoof Femke Kaulingfreks onlangs in deze krant. En ook al gaat deze vergelijking met de rebel without a cause aan werkelijk alle kanten mank; daar zijn we mooi klaar mee.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. U kunt uw reactie sturen naar: h.vandijk@trouw.nl

Lees ook: Waarom rapper Boef de nieuwe James Dean is

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden