'Laat politie overal kentekens scannen'

Alwin Kuiken

amsterdam – De politie wil kentekenregistratie gaan gebruiken om criminaliteit te herkennen nog voordat er een strafbaar feit is gepleegd. Dat zegt Bert Wijbenga, lid van de Raad van Korpschefs en belast met de portefeuille verkeer.

De voordelen zijn groot, vindt Wijbenga. „Als je bijvoorbeeld registreert dat mensen heel vaak achter een waardetransport aanrijden, kun je hierdoor vroegtijdig ingrijpen. In de strijd tegen ladingdiefstal bij vrachtwagens kun je mensen die ’s nachts vaak bij parkeerplaatsen stoppen eruit pikken.”

De nieuwe aanpak maakt deel uit van het plan om kentekenregistratie binnen anderhalf jaar in heel Nederland in te voeren. Hiervoor is een landelijk centrum gepland waar alle informatie binnenkomt. De aanpak kost zes miljoen euro, bovenop de 3,5 miljoen die al is besteed. Om landelijk te opereren, wil de politie onder meer gebruik maken van camera’s van andere overheidsorganisaties.

Op dit moment zijn er alleen lokale experimenten met automatic number plate recognition (anpr), zoals het systeem officieel heet. Die camera’s staan onder meer langs de A28 in Zwolle en in de Rotterdamse Maastunnel. Het systeem scant daar 24 uur per dag alle kentekens. Ook beschikt de politie over tachtig mobiele installaties. Gemiddeld zorgen zeven op de duizend voertuigen voor een ’hit’. Het kenteken staat dan bijvoorbeeld vanwege een strafbaar feit in een systeem van de politie. Maar het kan evengoed om een verlopen apk of een parkeerboete gaan, want ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau en de Rijksdienst voor het Wegverkeer doen mee. De gegevens van voertuigen die geen hit opleveren worden – sinds het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een zaak aanspande in augustus 2009 – niet meer bewaard. De Tweede Kamer buigt zich naar verwachting begin volgend jaar over een nieuwe bewaartermijn van vier weken.

Twaalf overheidsinstanties bespreken in een landelijk overlegorgaan eventuele deelname. „Ik hoop niet dat die zich allemaal met preventie gaan bezighouden”, zegt Bert-Jaap Koops, hoogleraar regulering van technologie in Tilburg. „Je krijgt dan een situatie waarbij iemand ineens verdacht is, omdat hij in een onschuldige database staat en twee keer achter een geldtransport rijdt. Eenmaal in het systeem, kan het moeilijk zijn daar uit te komen.”

Korpschef Wijbenga realiseert zich dat mensen daar huiverig voor zijn. „In het verleden zijn we daar onzorgvuldig in geweest en dat moet beter. Het nieuwe systeem zal daarom moeten voldoen aan de richtlijnen van het CBP.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden