'Laat patiënt eigen dokter kiezen'

Orde Medisch Specialisten pleit voor uitgebreide kwaliteitscijfers

Patiënten in het ziekenhuis moeten in de toekomst op basis van een rijtje kwaliteitscijfers zelf kunnen kiezen waar zij het liefst geopereerd willen worden. Eén cijfer per ziekenhuis of per dokter heeft weinig zin.

Dat vindt bestuurslid Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten. Vergelijk het met de Consumentenbond, zegt hij. Als die wasmachines test, geeft die scores voor meerdere aspecten. De klant kan dan zelf laten meewegen welk aspect hij zwaar laat wegen.

"Wat goede zorg is, kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt", zegt Daniëls. De ene patiënt wil liever eerder een operatie - aan bijvoorbeeld staar of de heup na artrose - de ander ziet het liever nog even aan, al dan niet met pijnstilling.

Daniëls, cardioloog in Den Bosch, hekelt de neiging om uniforme beoordelingscijfers van ziekenhuizen en artsen te publiceren. Deze week maakte Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van verzekeraars, cijfers bekend over de zogeheten praktijkvariatie. Die laten zien dat op de ene plek een bepaalde operatie veel vaker wordt uitgevoerd dan elders. Zo is de kans op een operatie tegen staar in de ene regio bijna twee keer zo groot als elders.

"Dat zijn cijfers zonder het verhaal erachter, die zeggen niets over de kwaliteit van artsen", zegt Daniëls. Volgens hem zijn mensen in bepaalde regio's terughoudend met ziekenhuisbezoek en verschilt ook de gemiddelde vitaliteit van patiënten per ziekenhuis. Hetzelfde bezwaar geldt volgens de bestuurder van de specialistenvereniging voor de recent gepubliceerde sterftecijfers per ziekenhuis. Die zeggen niets over de werkelijke kwaliteit binnen de operatiekamers. Hij roept verzekeraars en patiëntenorganisaties op samen te werken aan een breed overzicht van geleverde ziekenhuiszorg.

Zowel zorgverzekeraars als patiëntenorganisaties hebben begrip voor Daniëls' opmerkingen. De cijfers van deze week zijn nog niet het ultieme rapportcijfer van ziekenhuizen, beaamt Sytske de Vries van Zorgverzekeraars Nederland. "Maar artsen kunnen zelf, net als de patiënt, actie ondernemen wanneer een instelling een extreme score heeft. Dan is er toch kans dat er overbehandeling is of juist onderbehandeling."

Ook zorgverzekeraars zijn voorstanders van uitgebreidere uitkomstscores, waarin ook staat hoe het patiënten na de ingreep vergaat. "Voor het zover is, willen wij onze bijdrage leveren aan openheid in de zorg."

"Cijfers over verschillen in aantal operaties zeggen niet alles", zegt ook Wilna Wind van patiëntenkoepel NPCF "Maar als je ze helemaal niet geeft, weten we nog minder. En je kunt ze wel gebruiken om patiënten inzicht te geven in de verschillende behandelmogelijkheden."

De verdieping 6

Cijferlijst voor de dokters

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden