Laat papa Jordan het geld maar op tafel leggen

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Binnen de Amerikaanse sportwereld smeult een opvallend verhaal waar menigeen een mening op loslaat, maar niemand precies uitkomt.

Mart Smeets

De gegevens: de zoon van basketballegende Michael Jordan speelt voor het team van de universiteit van Central Florida, een niet erg bekende ploeg. Junior speelt nuttig, maar heeft nog niet tien procent van de genialiteit van zijn vader.

De universiteit heeft voor alle sportteams die op topniveau spelen Adidas als kleding- en schoenensponsor. Daarvoor krijgt het opleidingsinstituut een bedrag van drieënhalf miljoen dollar voor een periode van vijf jaar.

De jonge Jordan vroeg, toen hij verleden jaar gesprekken voerde met de leiding van de school, of hij het schoenenmerk van zijn (beroemde) vader mocht blijven dragen en hij kreeg toestemming. Nu de universiteitscompetitie deze week begint heeft Adidas wel iets in een kleine rel gezien.

Jordan jr., die wel het shirt, de broek en het trainingspak van Adidas draagt, maar op witte Nikes loopt die de naam van zijn vader dragen, is tot de orde geroepen.

Niet door zijn coach, noch door zijn vader, noch de decaan van zijn school, maar door de pr-afdeling van Adidas. In een simpel gestelde mededeling maakte het sportbedrijf duidelijk dat het dragen van Nikes gezien werd als het niet nakomen van de afspraken en dat er dus sprake was van contractbreuk.

Omdat het de Verenigde Staten betreft en omdat het om groot geld en vooral publiciteit gaat, liet Adidas weten van het verdere contract met Central Florida af te zien en ook geen betalingen meer richting de school te zullen doen.

Afgelopen week speelde de ploeg tegen St. Leo, een onbekende school. Central won (84-65), maar niemand in de zaal hield zich met die uitslag bezig. Er liepen tientallen journalisten, cameraploegen en fotografen rond en het was natuurlijk allemaal te doen om de schoenen van de jonge heer Jordan. Nieuwsrubrieken openden ermee en er ontstond een heuse polemiek op sites en in kranten.

Jordan jr. –beschuldigd van egotripperij– vertelde zijn eerlijke verhaal. Over het feit dat de familie Jordan een was met de beroemde schoen van zijn vader en dat het gek zou zijn voor een kind van de vedette om iets anders te dragen. Hij zei ook dat hij toestemming van de school had gekregen, maar daar wisten de strenge advocaten van Adidas dan weer niets van.

Zij stelden zich steenhard op: iedere vorm van afwijkend gedrag werd als contractbreuk gezien.

Natuurlijk is dit een precaire zaak die aantoont hoe hard deze sportkledingindustrie zich opstelt. Ik vraag me af wat er gebeurd was als het geen zoon van Michael Jordan was die spil was in deze zaak?

Verleden jaar speelde een footballer van Central ook op een ander merk omdat Adidas geen bruikbare maat had. Maar daar stond de publiciteit niet voor open. Hoe dan ook: Adidas wil een slaatje uit dit alles slaan. Is dit de gekte van een op hol geslagen (sport)maatschappij? Of zit er meer achter? Het is namelijk zo onschuldig in zijn basis. Zo begrijpelijk ook, maar tochSportief Amerika struikelt er over.

Meest gehoorde kreet op allerlei blogs en sites: laat papa Jordan die drieënhalf miljoen maar op tafel leggen en dan praten we er niet meer over. Papa merkt dat waarschijnlijk toch niet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden