Laat onze vluchtelingen sporten

Moniek Kleinsman

Ook ik zie alle berichten in de media voorbijkomen over de soms moeizame opvang van vluchtelingen. De mensen die hier komen weten niet hoelang ze mogen blijven, hebben geen doel en missen bezigheid. Het is niet gek dat dat soms ook leidt tot vandalisme en ander ongewenst gedrag.

Als lid van Provinciale Staten is het natuurlijk belangrijk dat ik me beperk tot taken die de provincie betreffen. Maar ik wil me ook niet verschuilen voor de angsten en financiële zorgen die leven bij de mensen om me heen. En voor mij als ex-topschaatser is sport belangrijk in het dagelijkse leven.

Maar hoe is dat bij vluchtelingen? Is er in de periode van opvang überhaupt een rol voor sport weggelegd? Want sport en bewegen zijn niet alleen bezigheidstherapie, zij zorgen ook voor de noodzakelijke structuur van mensen en bevorderen integratie. Ze dragen bij aan het welbevinden van asielzoekers, bevorderen de gezondheid en beperken zo ook de medische kosten.

In de gemeente Dinkelland werd me duidelijk hoe dat werkt. De gemeenteraad heeft daar, na een motie van de CDA-fractie, een fonds in het leven geroepen om kleinschalige kosten voor o.a. sportactiviteiten van vluchtelingen in de opvang van Oostmarsum te ondersteunen. De bewoners van deze opvang worden gemotiveerd om mee te doen aan activiteiten, zoals bij de voetbalverenging KOSC in Ootmarsum of in omliggende dorpen, zoals de Kemveldloop in Tilligte.

Hun deelname bleek bij te dragen aan de lokale acceptatie. De weerstand van een deel van de bevolking tegen de komst van vluchtelingen nam aanmerkelijk af. Op dit moment doet 30 procent van de inwoners van vluchtelingenopvang actief aan bewegen. Sport blijkt dus een echte verbindende factor.

Uiteraard zijn er vele zaken die sporten voor vluchtelingen veel minder vanzelfsprekend maken dan voor ons als Nederlanders. Vrouwen voelen zich vaak veel minder vrij om te bewegen in het bijzijn van mannen. Ook de gebeurtenissen in het land van herkomst kunnen ervoor zorgen dat iemand geen behoefte heeft aan sport en andere activiteiten. Maar voor mij is het sportbeleid voor vluchtelingen van de gemeente Dinkelland een voorbeeld voor Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden