Laat Nelson Mandela toch eens met rust

Voor de derde maal binnen een half jaar belandde Nelson Mandela in het hospitaal, en net als de voorgaande keren hield de tv van dag tot dag de vinger aan de pols. "Volgens een kleinzoon gaat de oud-president vooruit", meldde de NOS zaterdag op Teletekst. De ziekenhuisopname was een week eerder zelfs het tweede item in het 'Journaal', na de examenfraude in Rotterdam.

Ik schrijf 'zelfs' omdat er over Mandela's toestand weinig meer te constateren viel dan dat die 'ernstig maar stabiel' was. De verslaggever ter plaatse interviewde daarom maar wat passanten. "Hij zal overleven. Hij is heel sterk", zei een zwarte man. "Iedereen houdt van Mandela, dus hij zal nog lang leven", hoopte een zwarte vrouw. Een derde voorbijganger droeg de apartheidsbestrijder op 'snel beter' te worden.

Mandela, bijna 95 jaar oud, mág niet overlijden, zo lijkt het. Enkel levende legendes is dat onmenselijke lot beschoren: Mandela, Cruyff, Tutu. Jimmy Carter waarschijnlijk niet eens. Alleen de állergrootsten. Zij moeten bij ziekte rekening houden met voortdurend af- en aanrijdende satellietwagens. De allerkleinsten, om andere redenen, trouwens ook. Franco was, zo herinner ik me, in 1975 ook elke avond nieuws.

Toch zit Hilversum met een groot probleem. Je ziet de worsteling: wat moeten we in hemelsnaam nú weer zeggen? Maandagavond maakte Journaal-lezer Rob Trip 'bekend' dat Mandela's toestand "nog steeds ernstig maar stabiel" was. "De Zuid-Afrikanen en de pers hebben het moeilijk omdat ze zo weinig informatie krijgen", voegde hij er ontstemd aan toe. Toch maar even naar Afrika-correspondent Kees Broere. Die op zijn beurt meldde dat er over ''s werelds beroemdste patiënt' heel weinig naar buiten kwam.

Dan de straat maar weer op, inwoners spreken. "We kunnen nooit met zekerheid zeggen of iemand zal leven of sterven", filosofeerde een passerende arts. "Mandela is oud, alles is mogelijk." Broere wist genoeg: "Niemand weet wanneer een einde zal komen aan het leven van deze zo integere man." Trip rondde het item af met de boodschap dat Winnie Mandela bij haar ex-man langs was geweest.

En zo werd, bij afwezigheid van officiële medische bulletins, álles nieuws. Een niet nader aangeduide kleinzoon die zei dat het beter ging met zijn grootvader (maar wát precies verbeterde, bleef in het vage), de inzet van extra politie bij het ziekenhuis (de NOS meldde het op haar site, maar legde niet uit waarom extra beveiliging blijkbaar nodig was) en een familiewoordvoerder die opmerkte dat 'zolang Mandela vocht', hij het goed maakte.

Vijf dagen na de ziekenhuisopname deelde 'RTL nieuws' mee dat Mandela "eindelijk zou reageren op zijn behandeling". Met de nadruk op 'zou'. Een dag later, donderdag, citeerde ANP Video president Zuma die, na een bezoek aan zijn voorganger, de bevolking had opgeroepen voor Mandela te bidden. En, wist het ANP verder: Mandela's toestand is ernstig. De Duitse omroep Deutsche Welle verklaarde de anti-apartheidsheld dit weekeinde zelfs al dood.

Audiovisuele media lijken de Zuid-Afrikaanse Vader des Vaderlands, ondanks zijn leeftijd, geen rustig ziek- of sterfbed te gunnen. Terwijl, als er één is die dat verdient dan toch wel Mandela.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden