Laat ministers ook de eed afleggen

Mooi ritueel, de eed die Kamerleden 30 april afleggen aan de koning? Enkele lezers reageerden - zeer verdeeld.

Nep-eed
Een parlementariër zou niet een eed mogen afleggen op een persoon, wel op de grondwet. Diezelfde grondwet zegt dat iedereen voor de wet gelijk is. Dat is in strijd is met het verkrijgen van een officiële functie louter door erfopvolging. Nederland anno 2013: gekozen volksvertegenwoordigers leggen een nep-eed af op een niet-gekozen staatshoofd.

A. Denters Leiderdorp

Toneelstukje
Kamerleden leggen de eed of belofte af bij de aanvaarding van het ambt, hun eigen ambt. En zo hoort het ook. Zij zweren trouw aan de Koning(in), aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Heel bijzonder is, dat ministers en staatssecretarissen deze belofte of eed niet afleggen. Dat is des te opvallender, aangezien de Koning (of Koningin) nu juist het hoofd van de regering is, en niet van het parlement.

Als er dus één groep politici zou moeten zijn die een hernieuwde belofte of eed zou moeten afleggen, dan zouden dat juist de leden van het kabinet moeten zijn. Nadat vorig jaar een eed die niet hoorbaar voor een camera is afgelegd, als niet geldig is verklaard ("het moet geen toneelstukje worden"), wordt de eed met alle juridische consequenties verder van zijn betekenis ontdaan. Kamerleden gaan iets wat door Hare Majesteit al eerder als toneelstukje is gekwalificeerd, verder van zijn betekenis beroven.

Jan de Visser Maassluis

Grondwet tegenstrijdig
Joop van den Berg, emeritus-hoogleraar en oud-senator, schreef ook over dit onderwerp. Hij beweert dat er op 30 april bij de eedaflegging in de Nieuwe Kerk zowel door de koning als door de leden van de Staten-Generaal 'slechts geknield wordt voor de Grondwet'. Heeft hij nooit opgemerkt dat Grondwet en erfelijk koningschap met elkaar in strijd zijn? Het eerste Grondwetsartikel luidt immers dat alle inwoners van het land gelijk zijn voor de wet. Diezelfde Grondwet spreekt dat tégen in het vervolg van de artikelen, juist op het punt van het koningschap. Het is zaak daarnaar te handelen. De Grondwet dient in overeenstemming te worden gebracht met zichzelf. Drukte over de eedaflegging is meer dan gepast, zowel van parlementariërs als van oudparlementariërs!

Joop Zijlstra Ellecom

Weiger-parlementariërs
De 14 Kamerleden die weigeren de eed van trouw aan de Grondwet af te leggen tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning, adviseer ik niet alleen weg te blijven, maar ook hun zetels ter beschikking te stellen. De combinatie van hypocrisie en foutheid zal hen achtervolgen. 'Weigerambtenaren' kunnen niet voor diezelfde parlementariërs, met als argument dat ze loyaal behoren te zijn aan de uitvoering van de wet- en regelgeving in dit land. Nou dan... Pas dit ook toe op jezelf en vertrek.

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden