Laat migrant per vliegtuig hier komen

De onderhoudende Zweedse 'feitenprofessor' Hans Rosling legt in een van zijn filmpjes uit waarom vluchtelingen niet het vliegtuig naar Europa nemen. Er is een EU-regel uit 2001 die vervoerders een boete oplegt als ze een passagier vervoeren die niet aan de visa-vereisten van het land van aankomst voldoet. Kortom, de luchtvaart doet douanewerk. Handig. Maar met veel menselijk leed als gevolg. Als vliegen niet mag, is lopen het alternatief.

Ik vroeg KLM waarom ze niet alle passagiers met een retourticket accepteren. Als reizigers bij aankomst niet langs de douane komen, dan kan de luchtvaartmaatschappij die mensen toch weer terugvliegen? 'KLM accepteert alleen passagiers die voldoen aan de eisen van de overheid van de uiteindelijke bestemming', luidt de officiële uitleg.

De illegale reis te voet en bootje is drie tot vier keer duurder dan een vliegreis. Als je het al overleeft. Met één pennenstreek kan al dit leed verdwijnen. Ook de druk op de Balkanlanden, die niets met dit Noord-Europese probleem te maken hebben, is daarmee te verhelpen. Er zijn immers maar vijf à zes landen in Europa die favoriet zijn. Hun vliegvelden zijn al ingericht op de verwerking van veel mensen op basis van hun identiteit. Er is geen hek om overheen te klimmen, de stroom is heel goed te beheersen.

Sommige vluchtelingen mogen dan gelijk naar Ter Apel, anderen moeten met de eerstvolgende vlucht retour. Ze kunnen wel een visum- of asielaanvraag doen, maar hun identiteit wordt altijd vastgesteld en gedeeld met alle andere lidstaten. De beslissing afwachten kan zelfs 'in de regio'.

Alleen door werkloosheid en verveling gedreven jongens die geen kans maken op een vluchtelingenstatus, zullen het dan misschien nog per boot proberen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden