'Laat mensen niet te lang voortmodderen'

Snelle hulp bij psychisch lijden voorkomt vaak erger

Mag je met relatieproblemen niet meer naar de psycholoog? Een echtscheiding komt dan sneller dichterbij.

Die vrees uit de Landelijke Vereniging voor Eerstelijnspsychologen (LVE). Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) adviseerde minister Schippers (volksgezondheid) vorige week om een bezoek aan de eerstelijnspsycholoog alleen nog maar te vergoeden voor mensen met een echte stoornis. Psychisch lijden, bijvoorbeeld na echtscheiding of problemen op het werk, valt daar niet onder. Die mensen kunnen ook geholpen worden door de huisarts of door de psychologische praktijkondersteuner die steeds meer huisartsen in dienst nemen, aldus het CvZ.

"Dat wekt de indruk dat op dit moment iedereen die overweegt om te scheiden, maar naar de psycholoog loopt. Dat is helemaal niet zo: denk bijvoorbeeld eens aan moeilijke situaties, waarbij ook sprake is van huiselijk geweld. Huisartsen zijn daarvoor onvoldoende gekwalificeerd, en de praktijkondersteuner kan als verpleegkundige geen diagnose stellen", zegt Dineke Smit van de LVE. "De kans is groot dat, wanneer je geen deskundige behandeling krijgt, zo'n situatie uit de hand loopt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de jonge weduwnaar met kleine kinderen, die in de rouw is en moeilijk terug kan keren op het werk. Zo'n persoon kan nog een tijdje voortmodderen, maar als er geen vroege hulp is, wordt de kans op ernstiger problemen veel groter."

De eis dat iedere klant een stoornis moet hebben, heeft volgens Smit ook nog een ander nadeel. "Wij zijn verplicht de eerste twee sessies te wijden aan het stellen van een diagnose. Dat is heel jammer, want vaak zie je al veel sneller wat er mis is. En het aantal sessies is nu eenmaal beperkt." Het advies van CvZ om het aantal sessies bij de eerstelijnspsycholoog dat wordt vergoed uit de basisverzekering weer op acht te stellen in plaats van op vijf kan de psychologen dan ook wel bekoren. Minister Schippers moet nog beslissen of ze het CvZ-advies overneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden