Laat mannen minder werken

Om de verzorgingsstaat te handhaven moeten vrouwen niet meer gaan werken, maar mannen juist minder.

Het kabinet wil dat vrouwen méér uren gaan werken omdat anders de sociale voorzieningen niet meer betaald kunnen worden. Een fatale fout. Vrouwen zitten niet te wachten op nog meer eisen die aan ze worden gesteld. Zoek uit wat mannen nodig hebben om minder te werken en meer te zorgen. Daar zit de winst.

Met de ’Taskforce Deeltijd Plus’ onder voorzitterschap van Pia Dijkstra wilde het kabinet uit laten zoeken welke maatregelen nodig zijn om vrouwen meer uren te laten werken. De eerste onderzoeksresultaten liggen er en zeggen heel duidelijk: vrouwen willen niet meer werken en zowel de werkgevers als de mannen vinden dat best. Er is geen enkele behoefte aan maatregelen die vrouwen stimuleren meer uren te werken.

Maar de Taskforce blijft doordrammen: „Vrouwen zijn ambitieus. De wil is er. Vrouwen willen wel maar wij moeten nog de juiste voorwaarden scheppen”, riep Pia Dijkstra vlak na de presentatie van de onderzoeken verheugd uit.

Het kabinet en de Taskforce zouden de onderzoeksresultaten serieus moeten nemen. En dat betekent: uitzoeken wat mannen nodig hebben om minder te werken en meer te zorgen, want vrouwen zitten duidelijk niet op maatregelen te wachten.

Vrouwen lijken de juiste combinatie tussen werk en zorg heel serieus te nemen maar kunnen nauwelijks aan de eisen voldoen die daarbij worden gesteld. Dat blijkt vooral uit de vele discussies die in kranten, tijdschriften en fora hierover worden gevoerd. Mannen voelen zich duidelijk niet aangesproken om mee te discussiëren en worden ook vaak met rust gelaten.

Slechts een op de tien vrouwen geeft aan dat ze meer zou willen werken. Wil Portegijs, een van de onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau die het onderzoek hebben uitgevoerd, benadrukt dat het hier om ’zeggedrag’ gaat. Dat betekent dat vrouwen wel zeggen een paar uur (gemiddeld 2 per week) meer te willen werken maar de onderzoekers niet zeker weten of de vrouwen dat ook daadwerkelijk zouden doen.

Er is op dit moment geen draagvlak onder vrouwen om meer te gaan werken. Nederland lijkt een ’status quo’ te hebben bereikt als het gaat om deeltijdwerk van vrouwen. En vrouwen moeten al zoveel, laat ze alsjeblieft even met rust.

Veel interessanter is die 31 procent van de mannen die tijdens het onderzoek aangaf wel minder te willen werken. Waarom willen zij dat? Wat hebben zij nodig om minder te werken? Hoe vergaat het mannen die nu al minder werken? Gaan ze meer werken zodra de kinderen groter zijn? Werkt hun vrouw dan meer? Allemaal interessante vragen op zoek naar antwoorden.

Dat mannen graag meer willen zorgen blijkt uit het artikel van Christiaan Weijts ’Is Nederland een beschaafd land? Ja? Breid dan het vaderschapsverlof eindelijk eens uit’ (NRC, 31 oktober). Hij pleit op overtuigende wijze voor een moderne regeling van het vaderschapsverlof. Niet de ’anachronistische twee dagen’ die vaders nu thuis mogen blijven staan hem voor ogen maar een ’fatsoenlijke vaderverlofregeling’ à la Noorwegen. Niet alleen kunnen jonge vaders op die manier een betere band met hun kind opbouwen, het helpt vaders ook om zorgtaken op te eisen mocht dat nodig zijn.

Hoe werkgevers mannen kunnen ondersteunen vertelt Meiny Prins, zakenvrouw van het jaar: „Ik stimuleer jonge vaders om een ’pappadag’ te nemen. Vooral de omgeving remt mannen en vrouwen om zorg en werk anders in te delen. Daarom moet de cultuur veranderen.”

Helaas blijft het kabinet inzetten op de vrouw. Enthousiast koppelt Pia Dijkstra meer uren werken aan daardoor groeiende mogelijkheden voor vrouwen om carrière te maken en zelfs om de top te bereiken. Allemaal waar, wie meer werkt heeft meer kansen om hogerop te komen. Maar deze Taskforce is het vooral te doen om meer ’handen aan het bed’. Niet de financiering van de verzorgingsstaat staat centraal maar het verzorgen zelf.

Volgens de emancipatiemonitor is op dit moment slechts 40 procent van de vrouwen in Nederland economisch zelfstandig. Dat is terecht reden tot zorg. Maar economische zelfstandigheid vereist ook een beter salaris. Vrouwen verdienen gemiddeld 18,5 procent per uur minder dan mannen. Om een kleine deeltijdbaan om te zetten in een baan die economische zelfstandigheid geeft, zijn dus heel wat uren nodig. Helaas spreekt de Taskforce zich niet uit over het grote salarisverschil tussen mannen en vrouwen.

Ik pleit ervoor dat het volgende onderzoek van het kabinet volledig gewijd is aan mannen en hoe zij zorg en werk beter met elkaar kunnen combineren. Het Nederlandse deeltijdmodel is een groot succes. Dat komt onder druk te staan als vrouwen gedwongen worden meer uren te gaan werken. Het moet juist worden uitgebreid door mannen de mogelijkheid te geven minder uren te gaan werken. Dan zorgt iedereen in ieder geval meer. En daar was het dit kabinet ook om te doen: dat de verzorgingsstaat gehandhaafd kan blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden