'Laat levenslang gestrafte vrijkomen'

Weduwe Heijn steunt pleidooi voor humanere aanpak

"Van strenger straffen krijg je alleen een steeds hardere samenleving." Dat zegt Hank Heijn, de weduwe van de in 1987 ontvoerde en vermoorde Ahold-topman Gerrit Jan Heijn, vandaag in een vraaggesprek met Trouw.

Met PvdA-prominent Jacques Wallage, bijzonder hoogleraar Integratie en openbaar bestuur, is zij toegetreden tot het Comité van aanbeveling van het Forum Levenslang. De negentig wetenschappers, juristen, medici en gedragsdeskundigen die in dit forum zijn verenigd, houden een nieuw pleidooi voor een humanere tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf in Nederland.

Forum Levenslang presenteerde zich drie jaar geleden, als reactie op het volgens de oprichters toen al te harde strafklimaat. Vandaag komt het Forum, een initiatief van de Groningse juriste Wiene van Hattum, met een wetsvoorstel. Belangrijkste onderdeel hiervan is dat een rechter op verzoek van de levenslang gestrafte, of op vordering van het Openbaar Ministerie, beoordeelt of hij na twintig jaar voorwaardelijk in vrijheid kan worden gesteld. Een levenslang veroordeelde zou pas in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating kunnen komen als twee gedragsdeskundigen van verschillende disciplines hem hebben onderzocht en beoordeeld.

Het Forum voert over zijn wensen gesprekken met de fracties in de Tweede Kamer. Steun is onontbeerlijk omdat alleen een politieke partij een wetsvoorstel kan indienen.

In het interview met Trouw noemt Hank Heijn het begrijpelijk dat mensen primair reageren als een moordenaar vrij komt. "Die reactie volgt doordat alleen het delict weer in beeld wordt gebracht, vaak in geuren en kleuren", zegt zij. "Alles wat daarna is gebeurd, wordt doorgaans niet van belang geacht. Een straf van tien of twintig jaar kan iets met iemand doen. Die verandering moet een kans krijgen." Hank Heijn schonk Ferdi E., de moordenaar van haar man, vergeving.

Het Forum vindt het van groot belang dat slachtoffers of nabestaanden goed worden geïnformeerd over de procedure en dat zij worden gehoord. Van Hattum hoopt en verwacht dat hierdoor ook slachtoffers en nabestaanden minder snel worden vergeten. Zij benadrukt verder dat invrijheidstelling geen automatisme is.

Deelnemers van het Forum zijn onder andere Geert Knigge, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, hoogleraar strafrecht Paul Mevis, bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie Paul Frielink en strafpleiter Willem Anker. De laatste geldt als deskundige bij uitstek als het gaat om levenslang. Anker becijferde dat per 1 juli dit jaar 33 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar, met levenslang in penitentiaire inrichtingen verblijven. Zijn indruk is dat rechters tegenwoordig iets terughoudender zijn met het opleggen van levenslang, na een hausse tussen 2002 en 2008.

DE VERDIEPING

Interview met Hank Heijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden