'Laat kunstcollectie Scheringa alsjeblieft niet versnipperen'

Oproepen om de kunstcollectie van Scheringa bijeen te houden, werden gisteravond doorkruist door deurwaarders van ABN Amro.

De kunstcollectie van Dirk Scheringa moet bijeen blijven. Dat viel gisteren uit diverse monden op te tekenen. Minister Plasterk (cultuur) bood zijn diensten aan om geldschieters te mobiliseren (zelf stelt hij geen geld beschikbaar), en ook uit de museumwereld kwamen soms hartstochtelijke oproepen om de kunstverzameling met een verzekerde waarde van 45 miljoen euro niet op te delen en versnipperd op de veiling te brengen, maar in stand te houden.

Maar gisteravond al deed zich een onverwachte wending voor, toen deurwaarders in opdracht van ABN Amro het Scheringa Museum in Spanbroek een uur na sluitingstijd begonnen leeg te halen. Ook Plasterk werd pas op het laatste moment geïnformeerd over de beslaglegging door de staatsbank.

Het is aannemelijk dat ABN Amro de verzameling te gelde zal maken om zo nog iets terug te zien van het bedrag van 32 miljoen euro dat als hypothecaire lening aan DSB is verstrekt voor de nieuwbouw van het Scheringa Museum. In het meest gunstige scenario dient zich dan alsnog een gegadigde aan die de hele collectie wil kopen. Dat is cultureel en financieel ook de meest aantrekkelijke optie, zegt Wim van Krimpen, voormalig directeur van het Haags Gemeentemuseum. Het heeft volgens hem geen zin om bijvoorbeeld in één klap veertig schilderijen van Carel Willink te veilen. Dat levert te weinig op. De kracht van de kunstverzameling van Dirk en Baukje Scheringa zit ’em nu juist in de samenhang. „Voor het Nederlandse cultuurbezit is deze collectie van zo’n groot belang, dat ze het verdient om bij elkaar te blijven en getoond te worden in een mooi museum.”

Als het aan minister Plasterk ligt is dat nog altijd het nieuwe Scheringa Museum in Opmeer, dat in februari volgend jaar geopend zou worden. Maar door de teloorgang van DSB is het onzeker of dit museum, met zijn 10.000 m2 en 44 daglichtzalen groter dan het Van Gogh Museum in Amsterdam, nog afgebouwd zal worden. Bouwbedrijf Midreth uit Mijdrecht heeft de bouw stilgelegd en beslag laten leggen op het DSB-stadion in Alkmaar en de trainingsvelden van AZ om zijn tegoed in de bouwkosten (7 miljoen euro) van het nieuwe museum veilig te stellen.

Het lijkt niet aannemelijk dat zich buitenlandse gegadigden melden voor de kunstverzameling, omdat deze opgebouwd is rond Nederlandse kunstenaars. Scheringa was al wel bezig de collectie ook van internationale allure te maken. Hij kocht de afgelopen tijd werk aan van onder meer Duane Hanson, Terry Rodgers en Lucian Freud. Maar in eigen land moeten er volgens Van Krimpen wel geldschieters te vinden zijn om de collectie in stand te houden en bij voorkeur onder te brengen in het museum in Opmeer. Van Krimpen: „Voor West-Friesland, waar toch niet zoveel te beleven is, zou dit een geweldige opsteker zijn.”

In het huidige Scheringa Museum komen jaarlijks bijna 60.000 bezoekers, hoewel daar wegens ruimtegebrek slechts tien procent van de totale kunstverzameling van de Scheringa’s kan worden getoond. Het nieuwe museum heeft volgens Van Krimpen de potentie om 100.000 bezoekers per jaar te trekken. „Het zou kunnen uitgroeien tot het Kröller-Müller Museum van Noord-Holland.” De provincie Noord-Holland wilde gisteren niet ingaan op de onzekere toekomst van het Scheringa Museum en de rol die de provincie eventueel zou kunnen spelen in een reddingsplan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden