commentaarMH17

Laat Kremlin stoppen met lugubere spel van desinformatie rond onderzoek MH-17

De herdenkingsplek voor de slachtoffers van MH17.Beeld REUTERS

Vier verdachten van het neerhalen van de MH17 boven Oost-Oekraïne zullen volgend jaar terechtstaan in de zwaar beveiligde rechtbank bij Schiphol. De aanklacht luidt moord, op de 298 inzittenden aan boord van dat vliegtuig. 

Opnieuw heeft het Joint Investigation Team uitstekend onderzoekswerk verricht, al zal een berechting het grote leed van de nabestaanden niet draaglijker maken, laat staan verzachten. Vervolging van de daders komt hoogstens tegemoet aan de roep om gerechtigheid die in Nederland klinkt sinds die inktzwarte dag, 17 juli 2014.

Helaas is het onderzoek nog lang niet afgerond. De onderzoekers zien deze vier niet als hoofdverdachten. Er zijn meer getuigen nodig en meer inzicht in wie de uiteindelijke commando’s gaf voor het neerhalen. En vooral: meer medewerking van Rusland.

De ramp met de MH17 en de reacties van Moskou daarop hebben een wig gedreven tussen Nederland en Rusland. Het Kremlin steunde vanaf het begin de rebellen in Oost-Oekraïne en erger, het stookte het separatistische vuur in die regio verder op. Niet voor niets houden de vier aangeklaagden, van wie er drie een Russisch paspoort hebben, zich schuil in Rusland. Het is daarom waarschijnlijk, en hoogst onbevredigend, dat deze vier hun eventuele straf zo zullen ontlopen.

Desinformatie

Tegelijkertijd speelt het Kremlin met verve het lugubere spel van desinformatie. Dan weer is Rusland het slachtoffer (‘wij kregen geen kans deel te nemen aan het onderzoek’), dan weer fabriceert het materiaal dat ook de eerdere bevindingen van het JIT over de Russische afkomst van de BUK-raket onderuit probeert te halen. Willen de betrekkingen ooit normaliseren, dan is het zaak dat Rusland vanaf nu het onderzoek ruim baan geeft en de bevindingen erkent.

En daar ligt ook een opdracht voor sommige groepen in Nederland. Er zijn tegenwoordig politici van rechts radicale snit die openlijk twijfelen aan de betrokkenheid van Rusland bij de ramp. Of dat uit provocatiezucht is, of uit genegenheid voor Poetin, feit is dat een dergelijke houding Rusland alleen maar aanmoedigt met leugens nog meer twijfel te zaaien. Het is al erg genoeg dat de oorlog in Oost-Oekraïne zich heeft ontwikkeld tot een bevroren conflict, waarvan de oplossing verder weg lijkt dan ooit.

Het onderzoek van het JIT verdient alle steun en erkenning, ook al krijgen de nabestaanden hun geliefden nooit meer terug. Alleen zo kan Rusland duidelijk worden gemaakt dat de houding van internationale stokebrand op den duur niet loont.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Alle berichtgeving rondom MH17 leest u in ons dossier.

Lees ook:

Het OM vervolgt vier verdachten van het neerhalen van MH17 voor moord

Het internationale Joint Investigation Team (JIT), waar het Openbaar Ministerie deel van uitmaakt, gaat vier mensen vervolgen voor het neerhalen van MH17. De aanklacht tegen hen is moord. 

Een ongekende stap: Nederland stelt Rusland als land aansprakelijk voor MH17-ramp

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17, en zal Rusland mogelijk voor het Internationaal Gerechtshof dagen. Samen met Australië wil Nederland Rusland als land verantwoordelijk houden voor de gebeurtenissen die ertoe leidden dat 298 passagiers van de fatale vlucht de dood vonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden