Laat kinderen die nare krantenfoto maar zien

Naar aanleiding van weer een gruwelijke foto in kleur op de voorpagina van de krant schrijft een vader een ingezonden brief.

Zijn kinderen hebben de foto bekeken toen ze de krant uit de brievenbus haalden. Vooral de oudste van zes had geschrokken gereageerd. De vader had het daar moeilijk mee en vraagt aandacht voor het feit dat er op voorpagina's zulke gruwelijke dingen te zien zijn. In kleur. Nog even geen confrontaties met de grote mensenwereld graag. Nog een poosje uitstel. Hoe lang eigenlijk?

Ouders vinden dat hun opvoeding bijdraagt aan de vorming van hun kind. Daarop worden ze ook formeel aangesproken. Door een liefdevolle opvoeding krijgen kinderen zelfvertrouwen en een open houding en groeien ze op tot sociale wezens. Zo'n opvoeding zorgt voor een beschermend laagje, waardoor andere invloeden minder vat op jonge levens hebben. En door 'de buitenwereld' zoveel mogelijk bij de opvattingen van ouders te laten aansluiten, beperk je 'slechte invloeden'. Hoop je. Dus ga je op zoek naar een bijpassende school en bewaak je de omgeving van je kind. Geef je uitleg bij het Jeugdjournaal en doseer je 'het kwaad' zoveel mogelijk.

Ouders overschatten zichzelf als ze denken dat ze met hun opvoeding bijna alles in de hand hebben. Dat ouders kinderen willen beschermen tegen een boze buitenwereld, het kwaad willen doseren en tot in het oneindige uitleggen hoort bij ouderschap. Bij ouders als regisseurs van in ieder geval de eerste jaren van hun kind. Wanneer gooi je je kinderen in het diepe van de krantenkoppen, het Journaal en de nare plaatjes?

Kwaad hoort helaas bij het leven. De dosering kun je het beste zelf ter hand nemen en niet uitstellen. Ik denk dat je eigen schaamte voor zoveel ellende met het willen uitstellen van die confrontaties te maken heeft. Totdat je kind de krant bij zijn vriendje inkijkt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden