'Laat kerk meebetalen aan nieuw Hydepark'

Hotel voor gehandicapten zoekt fondsen voor verbouwing

Onder idyllische namen als 'Doornroosje' en 'Prinsheerlijk' vieren iedere week mensen met een lichamelijke beperking een week vakantie in het Roosevelthuis in Doorn. Zij hebben het doorgaans heel gezellig, maar het hotel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is verouderd en gaat op de schop als de synode van deze kerk groen licht geeft. Volgende maand beslist de kerkvergadering over nieuwbouw van twee panden op het landgoed Hydepark.

Na verbouwing zullen de vakantiegangers in een nieuw Roosevelthuis hun week kunnen boeken. Maar die vakantieweken zullen wel zo'n 37 procent duurder zijn. Een punt van zorg, zegt Dik de Jongh, coördinator van de vrijwilligers die de vakantieweken verzorgen. Dat er na jaren dubben nu een concreet plan is voor nieuwbouw, daarover is hij verheugd. "Het plan moet echt doorgaan. Wij vragen al jaren om een verbouwing."

De huidige prijs is voor zo'n 10 tot 15 procent van de vakantiegasten te hoog. Diaconieën springen dan discreet bij. Na de voorgestelde forse prijsverhoging zullen de vakantieweken voor nog meer gasten te duur worden, vreest De Jongh.

In een brief aan de synode van de PKN stelt hij voor dat diaconale fondsen een deel van de kosten van de verbouwing van het Roosevelthuis op zich nemen. "Er is geld zat, diaconale organen hebben enorme vermogens opgebouwd", aldus De Jongh. In de vele jaren dat hij de werkgroepen coördineert, heeft hij gemerkt dat er 'een scala aan fondsen' is. Slapend geld, dat door de synode van de PKN wakker gekust moet worden. "Met een bijdrage voor het nieuwe huis zullen de exploitatiekosten afnemen. En zo kan de pensionprijs substantieel worden verlaagd", schrijft De Jongh in de brief aan de synodeleden.

"Juist gezien de huidige financiële situatie in Nederland moeten kwetsbare groepen vooral ontzien worden. Dat is een taak van de kerk", zegt De Jongh.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden