Laat ik de Nederlandse honkbalploeg even aan u voorstellen

De Nederlandse honkbalploeg begint zaterdag in het Taiwanese Taichung aan de derde uitvoering van het grootste, rijkste en meest internationaal getinte toernooi dat de honkbalwereld kent de World Baseball Classic. In vier steden (Phoenix, Fukuoka, San Juan en de derde grootste stad van Taiwan) beginnen zestien landenploegen aan dit toernooi, dat in honkballanden 'beleefd' wordt als top en waar de media flink mee uitpakken. Ook in de USA kijkt men er vol spanning naar uit.

Zo niet hier bij ons waar (wereldkampioen) Nederland een soort Fremdkörper in de nationale sportwereld is. Waarom eigenlijk?

Deze in ons land uiterst kleine, van de olympische menukaart afgehaalde sport scoort alleen bij een kleine groep fans en insiders. Ook al volg je als sportfan alles dan lijkt het moeilijk om de helft van de 28 namen van de geselecteerde spelers te noemen. Het lijkt haast wel een vreemdelingenlegioen. Juist: lijkt.

Er spelen slechts vijf debutanten in Oranje, dus dat 'vreemde' aspect valt wel mee. Het is vooral de confrontatie met vele spelers die elders op de wereld spelen, waardoor de Nederlandse fan wellicht kopschuw wordt.

Ik zal proberen de heren makkelijk aan u voor te stellen. Uit de Nederlandse competitie komen negen spelers (Bergman, Cordemans, Van Driel, Heystek, Markwell, Yntema, De Cuba, Nooij en Duursma).

Negentien spelers komen van elders. De werpers Jonathan Balentina (Curaçao), Jonatan Isenia (19 jaar jong en een groot talent, ook van Curaçao), Tom Stuifbergen (speelt AA bij de Minnesota Twins, groot Ajax-fan) en Mark Pawelek.

Laatstgenoemde staat te boek als Amerikaan en leek uitgespeeld. Zijn moeder is een dochter van bakker Hartog's uit Amsterdam. Hij debuteert in Oranje, voor zijn nieuwe vaderland.

Leon Boyd is een Canadese Nederlander die voor de Burnaby Bulldogs in Vancouver gooit. Wat Nederlands aan hem is? Dat zijn opa het Feyenoord Stadion ontwierp. En hij al eerder in Nederland speelde.

Een der achtervangers heet Dashenko Ricardo. Drie jaar geleden was hij ook al bij de WK-selectie. Hij was catcher, werd heropgeleid tot pitcher en is nu weer catcher.

In het binnenveld vinden we Xander Bogaerts, een Arubaan in dienst van de Boston Red Sox. Hij is heel snel heel goed geworden. Yurendell de Caster speelt, als hij kan, al jaren in Oranje. Hij verdient zijn geld voor de Winnipeg Goldeyes en heeft net de Nicaraguaanse winterleague op zijn kop gezet. Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) is de jongste van de twee honkballende Curaçaose broers die ook al in het WK-team zat. Andrelton Simmons is (let wel) de startende korte stop van de Atlanta Braves, een topspeler dus uit Curaçao. Curt Smith (men zegt: gemaakt van staal) heeft op dit moment geen club en Hainley Statia speelt AAA-bal bij de Milwaukee Brewers. Ook hij is Antilliaan.

Het oranje buitenveld is heel sterk. Neerlands meest verdienende topsporter ooit, de bijna legendarische Andruw Jones, speelt komend seizoen voor de Tohuku Golden Eagles in Japan. Jones, held op Curaçao, heeft een prachtige loopbaan achter zich, maar kan nog steeds heel goed slaan. Ook in Japan speelt Wladimir Balentien (Yakult Swallow). Hij vertegenwoordigde Nederland al tijdens de Spelen van 2004 in Athene en kwam later uit voor de Seattle Mariners. Roger Bernadina is een rasechte Hagenees die al bij de top van de MLB hoort. Hij speelt voor de Washington Nationals en is blij voor Oranje uit te komen. Datzelfde mag je zeggen van nog een Hagenees: Kalian Sams die zijn geld verdient bij de AA-ploeg van Seattle. Nieuw en onbekend in de ploeg is de Arubaan Randolph Oduber, ook onder contract bij de Nationals.

De coach is Robert Eenhoorn. Hij neemt sinds vorige week de plaats in van Brian Farley, die de ploeg om privéredenen moest verlaten.

Deze ploeg opent het toernooi tegen Zuid Korea, treft dan thuisploeg Taiwan en sluit af tegen Australië. Overleeft men deze poule dan wordt er verdergespeeld in Japan (Tokio). Daarna is er de grote oversteek naar de USA, waar men in San Francisco verdergaat met de beste vier ploegen. Of de Nederlandse ploeg die reis kan maken? De spelers zelf geloven er in. In hun thuisland weet ruim 98 procent van de sportvolgers niet eens dat dit grote toernooi gespeeld wordt. Uhhhh, misschien toch wel ver van Nederland, want op Curaçao en Aruba kijkt men gretig en massaal naar ESPN, waar ook alle wedstrijden van Oranje te volgen zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden