Laat iedereen meedelen in de belastingverlaging

De voedselbank: vooruitzicht voor gepensioneerden als hun inkomen zo achteruit blijft gaan. Beeld anp
De voedselbank: vooruitzicht voor gepensioneerden als hun inkomen zo achteruit blijft gaan.Beeld anp

De voorgenomen vijf miljard belastingverlaging zal alleen aan werkenden ten goede komen. Dat is onrechtmatig, betoogt Martin van Rooijen, oud-staatssecretaris van financiën en voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden.

Het kabinet Rutte ziet voor de volgende jaren ruimte voor 5 miljard euro belastingverlaging. Die ruimte wil het kabinet volledig gebruiken om de belasting voor werkenden te verlagen. Daarmee passeert het bewust de gepensioneerden bij deze koopkrachtverbetering. Dat is tegen de achtergrond van de inkomensontwikkeling van gepensioneerden onrechtvaardig, uit belastingtechnisch oogpunt onlogisch en bovendien een vorm van discriminatie.

De lastenverlichting van 5 miljard euro zorgt ervoor dat werkenden er gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht op vooruitgaan. Dat zegt staatssecretaris Wiebes in zijn brief over de aangekondigde belastingherziening aan de Tweede Kamer van eind juli. Het is de bedoeling van de regering daarmee het financiële gat tussen werkenden en niet-werkenden groter te maken en zo niet-werkenden aan te moedigen werk te zoeken. Maar dat laatste kan natuurlijk niet gelden voor gepensioneerden. Gepensioneerden hebben al veertig jaar en meer gewerkt. Toch rekent Wiebes de gepensioneerden gemakshalve onder de niet-werkenden.

Uitsluiting verbazingwekkend
Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat werkenden er volgend jaar gemiddeld 2,4 procent op vooruitgaan, terwijl uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden er resp. 0,3 en 1,1 procent op achteruitgaan. Het uitsluiten van de gepensioneerden van de belastingverlaging is verbazingwekkend, omdat er juist alle reden is voor de gepensioneerden iets extra's te doen. De meeste gepensioneerden hebben hun koopkracht de afgelopen jaren al fors zien dalen door het achterwege blijven van indexering van hun pensioen en ook door korting op hun pensioen. De daling bedraagt soms 20 procent of meer.

De komende jaren zullen de gepensioneerden geen indexatie meer meemaken vanwege de grotere financiële buffers, die de pensioenfondsen moeten aanhouden. Daarbij komt nog eens dat in 2016 de ouderenkorting voor de inkomstenbelasting wordt verlaagd. In datzelfde jaar wordt ook de ouderentoeslag in box 3 afgeschaft, wat grote financiële gevolgen heeft voor veelal kleine zelfstandigen. De ouderen hebben onder dit kabinet te maken met stapeling van kortingen op hun inkomen.

Misleiding
De boodschap van het kabinet luidt: de belasting op arbeid moet omlaag. Dat beeld is echter misleidend. Er bestaat helemaal geen belasting op arbeid. We kennen wel de steeds hoger wordende arbeidskorting, nu al 2220 euro, die in de loop der jaren is verworden tot een verkapte tariefsverlaging voor werkenden. Het kabinet wil dit instrument gebruiken om een extra cadeau (belastingsubsidie) te geven.

Afhankelijk van de uiteindelijke voorstellen gaan de werkende huishoudens gemiddeld 800 tot 2000 euro minder inkomstenbelasting betalen. Daardoor betalen werkenden straks 10-15 procent minder belasting dan ouderen bij hetzelfde inkomen. De inkomstenbelasting verwordt zo tot een subsidiestelsel voor werkgelegenheid. De arbeidskorting wordt gewoon een nieuwe toeslag: de arbeidstoeslag. Zo kennen we ook al de huurtoeslag voor huurders en de zorgtoeslag.

Discriminatie
De grote belastinghervormingen van 1990 en 2001 leidden tot belastingverlaging van min of meer gelijke omvang als waar het kabinet nu op aanstuurt. Beide keren profiteerde iedereen mee van die verlaging. Dat beschouwde men als niet meer dan logisch. De inkomstenbelasting is tot op de dag van vandaag altijd een belasting naar draagkracht geweest, die geldt voor iedereen. Het kabinet lijkt er nu een belasting naar leeftijd van te gaan maken. Dat ontbeert elke logica, en heet in gewoon Nederlands discriminatie. En discriminatie is onrechtmatig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden