Laat hooligans niet de baas zijn

Wat te doen tegen agressief gedrag in het voetbalstadion, was de vraag van Monic Slingerland. Pak de daders hard aan, vinden diverse lezers.

Verkeerden gestraft

Stel, in de schouwburg te X kijken we naar 'De Kersentuin', maar Pierre Bokma speelt om hem moverende redenen niet meer mee. Gedurende de eerste akte hangt een van de toeschouwers een opblaaspop met een touw om zijn nek over het balkon met het opschrift 'Pierre Bokma NSB'er'. Het spel gaat door maar na afloop arresteert de politie de raddraaiers. Na verhoor wordt proces-verbaal opgemaakt en de dader wordt naar huis gestuurd. Door het tekort aan rechters dient zijn zaak over een jaar of twee. Enkele dagen later krijgt de schouwburg van de 'Bond van Schouwburgen' een boete opgelegd van 50.000 euro plus het spelen van een uitvoering van 'De Kersentuin' zonder publiek.

Heel Nederland zou op zijn kop staan maar het is het soort rechtspleging dat in de voetbalwereld gewoon is. Na het incident in de Arena gaat het gesprek over de straf die aan Ajax zou moeten worden opgelegd, puntenaftrek, een wedstrijd zonder publiek, etc. De criminelen zijn inmiddels de held in hun groep. Zij krijgen een stadionverbod maar over 14 dagen hebben zij een nieuwe seizoenkaart op naam van hun moeder of zo. Zo worden de verkeerden gestraft en gaat de narigheid gewoon door.

J.L. Swarte Den Helder

Niet altijd vrij spel

Een oplossing voor dit voetbalgeweld is nog niet gevonden. De legendarische voetbaltrainer Rinus Michels zei indertijd: Voetbal is oorlog. Dat zal het wel blijven. Een verheugend feit was een bord met de tekst: 'Toffe peer, die Vermeer'. Zo kan het dus ook. De relschoppers hebben niet altijd vrij spel.

Leo van der Lans Oldebroek

Sport op tweede plaats

Hoe bedwing je het wangedrag van zogenaamde voetbalfans in het stadion? Negeren zal niet helpen, dat heeft de ervaring inmiddels wel geleerd. Degenen die schreeuwen merken daar toch niets van. Boetes en puntenaftrek zullen scheve gezichten geven bij de andere partij. En die kunnen er ook nog misbruik van maken.

Bij ordinaire discriminerende spreekkoren of ander wangedrag gewoon de wedstrijd stilleggen, laten omroepen dat dit niet wordt getolereerd. Helpt dat niet dan moet de scheidsrechter gewoon beide elftallen sommeren het veld te verlaten. Einde wedstrijd, ook voor de welwillende fans. Als je nog een beetje gevoel voor je club hebt, moet dat toch effect hebben.

Het is toch van de zotte dat hooligans de baas zijn in een stadion! De sport komt op de tweede plaats. Wat een trieste constatering.

Truus Groothuis Culemborg

Melden bij politie

'Supporters' direct straffen. Binnen een week. Daarna een stadionverbod. Bij iedere wedstrijddag van hun club twee uur van tevoren op een politiebureau melden en twee uur na de wedstrijd loslaten. Maar dan ook geen voetbal laten kijken.

Misschien helpt dit. Zo verder gaan heeft geen nut.

Jan van Zanten Naaldwijk

Lik-op-stuk

Als er iets van sport op de televisie komt, loop ik meestal weg of doe watjes in de oren. Het is immers allemaal kommer en kwel, ellende, haat en nijd, onsportief gedrag, omkoperij, beledigingen, bedreigingen en ga zo maar door.

Iedereen die zich misdraagt in en bij de sport moet mijns inziens snel en zo hard mogelijk gestraft worden. Geen taakstrafjes of stadionverboden, maar achter de tralies en/of royeren (levenslang). Geen gele/rode kaarten, geen gewaarschuw, maar meteen lik-op-stuk. Iedereen weet wel wat fatsoen en respect is. Handhaven!

Wopke Anne Postuma Ureterp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden