Laat feest voor Meeuwsen

Het is een trieste constatering: in de hedendaagse topsport is voor de hoofdpersonen nauwelijks nog ruimte voor genieten. Omdat eerst het wantrouwen naar hun prestaties moet worden weggenomen.

Hij was winnaar, een onverwachte zelfs, dus extra verdacht. Waarop Danny Meeuwsen door een official uit de arena werd weggevoerd in wat zijn mooiste minuten uit zijn sportieve carrière hadden moeten zijn. Wat verliezen was, wist deze 21-jarige judoka al. Dat gevoel had hij als junior tweemaal gehad na een verloren finale van de NK. Toen hem alle tijd werd gegund om te treuren.

Als tweedejaars senior doorbrak Meeuwsen zaterdag als enige de voorspelbaarheid van de NK judo voor mannen. Bij verrassing nam hij in de finale van de klasse tot 100 kg een aanval van favoriet Rogier Smulders over en scoorde een vol punt.

De overgelukkige sportman wilde zich vervolgens vol overgave storten in de haag van mensen die klaarstond voor felicitaties, handtekeningen en vragen. Maar de heer in donkerblauwe blazer was onverbiddelijk: eerst de blaas legen voor de dopingcontrole. Dan pas feestvieren.

Gelukkig is improviseren over het algemeen een goed ontwikkelde kwaliteit van topsporters. Dit vaak in schril contrast met de officials, min of meer hun natuurlijke vijanden. Door dit contrast kwam in de Bossche Maaspoort toch nog een feestje van de grond, zij het op bizarre wijze.

Bij gebrek aan urinerend vermogen bij de voor controle aangewezen judokas werden kroonkurken van talrijke bierflessen gewipt. En kwam tegen alle regels in moeder Meeuwsen haar zoon een cadeau brengen.

Met deze overtreding van het dopingreglement was het wel gedaan met de soepele houding van de controleurs. Want toen de zwaargewichten zich na enkele flessen gerstenat prima in staat achtten om aan hun verplichting te voldoen, was het wachten op de lichtgewichten. Die immers ook eerder op de mat hadden gestaan. ,,Wij moesten op een gegeven moment echt heel nodig, maar we mochten niet omdat de andere jongens niet konden'', aldus Meeuwsen.

Zonder besef van tijd was de judoka, die zich als zevenjarige al aanmeldde bij sportschool Dukenburg, uren later eindelijk vrij. Te laat om zich echt te realiseren wat het is om de beste van Nederland te zijn. ,,Ik weet amper wat er is gebeurd. Natuurlijk ook omdat ik er niet op had gerekend kampioen te worden.''

Normaal gesproken had Ben Sonnemans zijn abonnement op de Nederlandse titel verlengd. Maar de zwaargewicht van Kenamju revalideert van een knie-operatie en volgde het gevecht om zijn troonopvolging in Den Bosch vanaf de tribune. De kroonprins moest Martin van den Berg zijn, die als Sonnemans' invaller tijdens de WK van vorige maand voor Nederland een olympische startplaats heeft veilig gesteld. Of Rogier Smulders, de man die ook al zo lang poogt de hegemonie van Sonnemans te doorbreken. En meende dat hij afvaardiging naar de WK had verdiend.

Van den Berg had zichzelf voor de NK te veel druk opgelegd en sneuvelde al in de tweede ronde. Smulders vergiste zich in de eindstrijd in de verbetenheid van Meeuwsen, die niet nogmaals tweede wilde worden.

,,Ik wist hoe het is om te verliezen, toen ik eenmaal in de finale stond moest ik het afmaken.'' Olympische aspiraties heeft de winst bij Meeuwsen niet direct opgewekt. De Nederlandse titel kan wel een basis vormen voor zijn olympisch doel in 2004: de student fysiotherapie hoopt nu makkelijker toegang te krijgen tot A-toernooien en trainingskampen van de bond.

Met de doorbraak van Meeuwsen is de situatie achter Sonnemans er onoverzichtelijker op geworden. Twee klassen lichter (-73 kg) heeft Valerie Khabuliani met zijn derde titel (en twee tweede plaatsen) voor duidelijkheid gezorgd. Deze voormalige Georgiër dwong tegen de zin van bondscoach Wijdenbosch deelneming aan de WK af. Zijn concurrent Koen van Nol en trainer Cor van der Geest waren daarover zo kwaad dat zij een ander oordeel van de rechter vroegen. Tevergeefs, waarna de judokas van Kenamju uit protest besloten vorige week het EK landenteams te boycotten.

Van Nol was zaterdag in de kwartfinales kansloos tegen Khabuliani. Waarna ook een ander Kenamju-lid, Dennis Meijer, in de finale werd verslagen. Zij het met heel wat meer moeite. Het waren geen wraakgevoelens die Khabuliani daartoe hadden gedreven. ,,Het zijn allemaal leuke jongens. Maar ik ben de beste.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden