Laat excuus voor vervolgen Dante

Het duurde even, maar nu gaat het Italiaanse stadje Gubbio, in de provincie Umbrië, toch door het stof. De burgemeester biedt excuses aan voor de vervolging en verbanning van Dante, zo'n zeven eeuwen geleden. In zijn stad viel destijds namelijk de beslissing om de meest gevierde Italiaanse dichter te vervolgen. De machtige magistraat Cante Gabrielli zette in Gubbio zijn handtekening onder Dante's doodvonnis.

De Italiaanse dichter werd destijds beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Maar hij was vooral slachtoffer van het conflict tussen verschillende politieke stromingen. In de dertiende eeuw woedde een hevige strijd tussen stadstaten die of de paus aanhingen (de Welfen) of de keizer (Ghibellijnen). In zijn woonplaats Florence domineerden de Welfen, maar die waren onderling ook verdeeld. Dante behoorde tot de witte Welfen die minder streng in de leer waren dan de zwarte Welfen, die als winnaar uit de strijd kwamen.

Toen Dante niet kwam opdagen bij het proces moest hij als straf eindigen op de brandstapel. De dichter wist op tijd te vluchten naar Verona. Uiteindelijk stierf hij in Ravenna. Zijn geboorteplaats Florence zou hij nooit meer terugzien. Ravenna en Florence steggelen nog altijd over de beenderen van de dichter.

Door de terdoodveroordeling die Cante Gabrielli uitvaardigde, heeft hij ongewild misschien wel bijgedragen aan Dante's roem. De dichter schreef zijn meesterwerk 'de Goddelijke Komedie' namelijk in ballingschap.

Toch vindt het stadhuis een spijtbetuiging voor de beslissing van hun vroegere bewoner nu wel op zijn plaats, zei een woordvoerder tegen The Telegraph. "We vinden dat onze morele verantwoordelijkheid."

Wellicht speelt naast moraal ook eigenbelang een rol. De burgemeester hoopt dat Gubbio volop mee kan feesten als Italië in 2021 de 700ste sterftedag van Dante herdenkt. Bovendien staat zijn slaperige stadje nu mooi weer even op de kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden