Laat eens een ander Haïti zien, van hoop en kracht

Haïtianen vieren het Paasfeest. (FOTO AFP) Beeld AFP
Haïtianen vieren het Paasfeest. (FOTO AFP)Beeld AFP

Eind 2008 had ik het voorrecht Haïti te bezoeken als lid van een delegatie van de Wereldraad van Kerken. Wij vormden ’Levende Brieven’, naar het woord van Paulus, en onze opdracht was te luisteren naar de plaatselijke kerken en te spreken met vertegenwoordigers vanuit de samenleving: mensenrechtenactivisten, politici en de ‘gewone’ burgers en kerkleden.

Els Hortensius

Het was vorig jaar een extreem moeilijk jaar voor het toch al arme Haïti: voedselrellen, de val van het kabinet, en vier orkanen en tropische stormen die de oogst en infrastructuur vernietigden. Wij verwachtten een stukgeslagen bevolking te ontmoeten, mensen die geen uitweg meer zien en aan wie alle hoop ontnomen is. Wij dachten verdriet en ellende te ontmoeten.

Niets was minder waar: we hoorden verhalen van hoop en verwachting, ontmoetten mensen die niet bij de pakken neerzitten maar met al hun kracht aan de slag gaan of doorzetten waar ze al mee bezig waren. We spraken de nieuwe premier, Michèle Pierre-Louis die ons van haar plannen vertelde om vooral aandacht te schenken aan de landbouw en de eigen voedselvoorziening. We spraken een dominee die zich inzet om de relatie met het buurland, de Dominicaanse Republiek, te verbeteren.

Over de boodschap die men ons wilde meegeven was iedereen duidelijk: doorbreek de clichés van armoede en ellende, laat een ander beeld zien van Haïti, vertel over onze kracht en onze hoop op een betere toekomst. Alleen dan zullen de broodnodige buitenlandse investeerders komen! We willen niet eeuwig onze hand hoeven op te houden, maar werken en hiervoor betaald krijgen.

Dit verhaal hebben wij na onze terugkeer verteld en we beloofden elkaar te strijden tegen het clichébeeld van Haïti: zielige kindjes in de modder bijvoorbeeld.

En dan zit ik in het vliegtuig opnieuw op weg naar Latijns-Amerika en sla Trouw van woensdag 22 april open: fotograaf Patrick Farrell heeft de Pulitzerprijs voor fotografie gewonnen in de categorie breaking news met een serie foto’s over Haïti: kinderen in de modder. Ik neem grif aan dat Farrell een uitstekende fotograaf is, maar waarom moet hij juist om deze beelden gelauwerd worden? Waarom kan dit niet met een serie foto’s die de niet aflatende veerkracht, doorzettingsvermogen en moed van de Haïtianen tonen? En waarom niet ook die andere, sterke kant van Haïti laten zien?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden