Laat een inburgeraar snel een goede buur worden

Identiteit is een belangrijk verkiezingsthema. Maar over wat écht belangrijk is bij de inburgeringscursus, zijn de lezers het niet eens.

Niet spuwen

Dat in dit land vrouwen en mannen gelijk zijn. Zowel op het werk, thuis als in de openbare ruimte. Dat er dus niet gespuwd mag worden naar zelfbewust-rechtoplopende vrouwen en dat 'hoer' zeggen ook niet bij ons land hoort. En dat in een apotheek zonder nummertjesrol vrouwen gewoon op hun beurt mogen gaan, óók als de man die later binnenkomt dan ná haar pas aan de beurt is. Voorbeelden uit mijn eigen ervaringen.


Jeanne Kruijff Alkmaar

Goede buren

De eigenschappen die alle Nederlanders gemeen hebben, zijn heel erg beperkt. Een cursus hoeft maar uit twee vakken te bestaan: Nederlands en 'goede buur'. De naam burger vind ik niet goed gekozen; dat is een stadsbewoner. We kunnen de nieuwe Nederlanders beter opleiden tot goede buren. De goede buur is beter dan de verre burger. Ondanks het gebrekkige Nederlands zullen ze dan sneller landgenoten van ons willen zijn. En onze gewoonten en de wetenswaardigheden over ons land leren ze wel in de loop van de tijd.


Henk German Mariënberg

Open vragen

Wat we niet moeten doen is aan inburgeraars ridicule vragen stellen die we bovendien als Nederlanders zelf absoluut niet eenduidig zullen beantwoorden. Vragen stellen is prima, maar laten we dan open vragen stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe iemand zich voor onze samenleving wil inzetten. Vraag wat iemand nodig heeft om hier aan de slag te gaan. Vraag wat men van ons verwacht om succesvol te kunnen inburgeren. Goede open vragen die vanuit oprechte betrokkenheid worden gesteld zullen de inburgeraar aan het denken zetten. Dat is veel belangrijker dan het antwoord dat gegeven wordt.


John Kuipéri Zoetermeer

Wadlopen is een must

In het inburgeringsprogramma zou ik zeker het bekijken van een aantal Nederlandse films opnemen: 'Turks Fruit', 'De Aanslag', 'Zwartboek' en 'Flodder'. Verder een bezoek aan de Rotterdamse haven, natuurpark De Weerribben en het Drielandenpunt. Ook zou ik de Drentse Fietsvierdaagse in het programma opnemen en in elk geval één dag meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse. Verder het leren bereiden van oliebollen en boerenkool. Een dagje wadlopen ten slotte is echt een must. Zo leren nieuwkomers wat we belangrijk vinden en hoe divers ons land is, en daar gaat het om.


Henk Sieben Rekken

Met geld omgaan

Een goede uitleg over de besteding van geld mag niet ontbreken. Vaak heb ik het mis zien gaan, vooral bij jonge mensen. Na jarenlange verzorging in het azc moet je op eigen benen staan, je krijgt een eigen inkomen, vaak een bijstandsuitkering. Besteding van het inkomen is toch vaak een moeilijke zaak. De berekening van de vaste maandlasten, de prijs van artikelen, waar je voor moet sparen. De schijn dat alle Nederlanders alles kunnen kopen, wat ze willen. Statushouders zijn er meer bij gebaat dat ze weten hoe je in ons land met geld om moet gaan dan dat ze onze vaderlandse liederen uit hun hoofd kennen.


Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden