Laat die omslag vooral maar komen

Lezers zien niet op tegen de energietransitie, ze zien er juist naar uit. Sommige zijn zelf al begonnen, blijkt uit de reacties.

Vruchten

Ik zie nergens tegen op. De inspanning die je moet leveren bij de overgang naar een ander energiegebruik, valt in het niet bij de vruchten die zo'n inspanning oplevert. Om de gevolgen van extreme droogte en andere natte natuurrampen te verminderen, om vluchtelingenstromen en ziektes met miljoenen doden zoals malaria te beperken, daarvoor wil je wel een inspanning leveren.


Gert van der Slikke Goes

Kalm en sober

De energietransitie moet vooral de omslag worden naar een veel kalmere en meer sobere maatschappij. En daar zie ik helemaal niet tegen op!


Wouter Holvast Utrecht

Batterijen

Hoe duurzaam is duurzaam met onze verwende wensen om te allen tijde elektriciteit tot onze beschikking te hebben. De totale afhankelijkheid van elektriciteit die we hebben gecreëerd kan niet worden opgevangen door prairies met zonnepanelen, of wouden van windmolens. Want je kunt elektriciteit alleen opslaan in zeer onduurzame batterijen of andere bewaarsystemen. Wij zijn allang in onze eigen klem gevallen.


Mariette Christophe Hoevelaken

Geen rijbewijs

Anders dan Monic Slingerland heb ik in de jaren na 1972 wel mijn consumptiepatroon aangepast. Ik was toentertijd student scheikunde aan de universiteit van Nijmegen. Ik heb ook een keuze gemaakt als voedselconsument: ik eet vegetarisch. Het rapport van de Club van Rome 'Grenzen aan de groei' heeft geleid tot het oprichten van de Vereniging Milieudefensie. Vanaf het begin ben ik lid. Ik heb geen rijbewijs gehaald en maak geen gebruik van vliegtuigen.


Harry Wender Oldenzaal

Om de dag douchen

Ik heb mijn gedrag over de laatste jaren al wat aangepast: ik maak minder vliegreizen, ik douche niet meer elke dag maar om de dag, ik eet veel minder vlees. Ik zou ook graag investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen maar ik zie op tegen het zoeken naar betrouwbare uitvoerders die een goed product leveren tegen een eerlijke prijs. De afzetters en beunhazen liggen op de loer. Ik heb er wel geld voor over maar ik wil met betrouwbare vakmensen te maken hebben.


C.F. Balhuizen Nieuwkoop

Continuïteit

Het grootste probleem met nieuwe energie zie ik in de continuïteit. Als het in het winterseizoen een paar dagen donker-mistig is en het niet waait, gaat het licht uit. En bij de omliggende landen is het dan meestal hetzelfde


dus die hebben ons dan ook niets te bieden, hoe moet dat dan? Ik hoor daar nooit een goed antwoord op, heeft u dat soms wel?


A. Metselaar Bergschenhoek

Stekkerauto

Ik zie ernaar uit dat iedereen elektrisch rijdt en dat er zonnepanelen op alle daken zijn waar dat kan. Zelf heb ik direct zonnepanelen aangeschaft toen de stekkerauto op de oprit verscheen. Ik kijk uit naar de toekomst waarin we met walging terugdenken aan dat de tijd dat er uitlaatgassen uit de auto's kwamen. We gaan een mooie toekomst tegemoet.


Sander Hefting 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden