Laat die olie toch onder de Noordpool zitten

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Ondanks acties van Greenpeace in de Rotterdamse haven werd daar donderdag de eerste olie uit het Arctische gebied gelost. Twee weken geleden pompte Gazprom de ruwe olie afkomstig van het boorplatform Prirazlomnaja, ten zuiden van Nova Zembla, op in de Noordelijke IJszee. De olietanker Michail Oeljanov dreef tussen grote ijsschotsen toen twee lange pijpen de olie van het booreiland in het ruim van het schip pompten. Op foto's was te zien hoe kruiend ijs omhoog kroop tegen de Prirazlomnaja.

Olieconcerns krijgen hun concessies om olie te winnen in deze ijszeeën van nationale staten, zoals Noorwegen, Rusland of de Verenigde Staten. Het ene land stelt aan het verlenen van een boorvergunning strengere eisen dan het andere. In Amerika weten ze wat een olieramp in het Noordpoolgebied kan aanrichten. De ramp met de Exxon Valdez in maart 1989 voor de kust van Alaska heeft diepe sporen achtergelaten. Vele tientallen miljoenen liters ruwe olie stroomden in zee. Studies in 2006 en 2007 toonden aan dat de kust nog steeds is vervuild, ondanks een opruimoperatie.

De autoriteiten in de Verenigde Staten stellen sindsdien uitgebreide veiligheidsvoorwaarden aan olieboringen. Shell kreeg daar de afgelopen jaren mee te maken toen het op twee plaatsen voor de kust van Alaska naar olie ging boren. En ook dat ging mis. Het olieboorschip de Kulluk belandde vorig jaar in zwaar weer, sloeg los van zijn sleepkabels en strandde op de rotsen in de Golf van Alaska - tot grote schrik van alle betrokkenen.

De Russen hebben met dit soort ongelukken nog nauwelijks ervaring. Gazprom is een staatsoliebedrijf. Het boorplatform Prirazlomnaja ligt in de Barentsz-zee, die een groot deel van het jaar bevroren is met een meters dik pak ijs. Als het hier misgaat, gaat het goed mis. De Barentsz-zee kent tot nu een weinig aangetaste natuur, maar is zeer kwetsbaar. Opruimen van een olievervuiling van vele miljoenen liters olie in de paar maanden dat de zee ijsvrij is, is een ondoenlijke zaak.

De milieurisico's van oliewinning in het Noordpoolgebied zijn te groot. Wie dat niet overtuigt, is dan misschien gevoelig voor een praktischer argument: oliewinning is daar niet nodig. Op de wereldmarkt is sprake van overcapaciteit. De olie- en gasvelden die de laatste jaren zijn ontdekt voor de kust van Oost-Afrika, Brazilië, het Saoedisch schiereiland en andere delen van de wereld zijn voor vele tientallen jaren voldoende om in de energiebehoefte te voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden