'Laat die 0,7 procent voor hulpgeld los'

Minister van ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op bezoek in Jemen bij Laureate Tawakul Karman, winnarers van de Nobel Vredesprijs Beeld ANP

Het hardnekkig vasthouden aan de 0,7-procentsnorm voor ontwikkelingssamenwerking is niet van deze tijd. Dat zegt Ton Dietz, directeur van het Afrika Studiecentrum, vandaag in een interview met deze krant. Hij pleit voor meer inhoud in het debat over eventuele bezuinigingen. "Met de besteding van die 0,7 procent is heel veel misgegaan", zegt Dietz.

De hoogleraar is een invloedrijk opiniemaker in kringen van ontwikkelingssamenwerking, maar heeft zich tot nu toe buiten het publieke debat over bezuinigingen gehouden 'omdat de journalistieke toonzetting me als tendentieus voorkwam'. Vandaag doorbreekt hij zijn mediastilte.

Dietz heeft kritiek op de campagne 'Je Krijgt Wat Je Geeft' van de (deels) gesubsidieerde hulporganisaties, die tegen de achtergrond van de bezuinigingsbesprekingen op het Catshuis hameren op het handhaven van de 0,7-procentsnorm (die staat voor circa 4 miljard euro). Nederland verdient dat geld terug via onder meer goede handelsbetrekkingen en invloed in internationale organisaties, is de boodschap. "Een achterhoedegevecht", vindt Dietz, die de inhoudelijke onderbouwing mager vindt.

Woordvoerder Tom van der Lee van de campagne wijst op het beleid van andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië, die juist de andere kant op bewegen en alles doen om die 0,7-procentsnorm te halen. "Het realiseren van de Millenniumdoelen is in onze ogen geen achterhoedegevecht", zegt Van der Lee, doelend op internationale afspraken om extreme armoede terug te dringen.

De 0,7-procentsnorm staat meer dan ooit ter discussie, niet alleen om budgettaire, maar ook om puur inhoudelijke redenen. De opstelling van de christelijke partijen CDA en SGP, die vanuit naastenliefde-overwegingen traditioneel warm voorstander zijn van ontwikkelingssamenwerking, zal in de Tweede Kamer doorslaggevend zijn.

Wat VVD, CDA en PVV in hun langdurige Catshuis-overleg zullen besluiten over ontwikkelingssamenwerking is deze week alleen maar onvoorspelbaarder geworden. Door het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie lijkt de kleine SGP als gedoogpartij aan invloed te winnen, en die christelijke partij is tegen bezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden