Weblog

Laat de zon de euroschuld aflossen

Zonnepanelenpark in Spanje. Straks ook Nederlandse parken in Zuid-Europa? Beeld Gehrlicher Solar
Zonnepanelenpark in Spanje. Straks ook Nederlandse parken in Zuid-Europa?Beeld Gehrlicher Solar

Kijk, daar word ik nou weer heel vrolijk van: vijf vooraanstaande vaderlanders die Griekenland, Spanje en andere schuldenlanden niet uit de euro willen verbannen, maar die voorstellen om die landen weer op de rails te helpen met behulp van zonne-energie.

Het idee is al weer twee dagen oud. Mmaar ik heb door mijn korte vakantie wat achterstand en wil dit plan toch zeker niet onvermeld laten.

Zonnige Europese landen mogen hun schulden aan het rijkere maar minder zonnige noorden van Europa 'gratis' aflossen. Het enige dat ze volgens het plan van Sylvester Eijffinger, Klaas van Egmond, Wim Sinke, Herman Wijffels en Marco Witschge (zie ook deze video) moeten doen, is ons noorderlingen een concessie geven op een flink stuk land. Nou ja, flink: alles is relatief; het gaat om pakweg 1 (Ierland) tot 2 (Griekenland) procent van hun grondgebied. Daarop moeten de schuldeisers dan voor 25 of 30 jaar zonnepanelen mogen zetten, of windmolens trouwens, danwel geothermische energiecentrales. Hoe dan ook: groene energie kunnen opwekken.

Volgens de vijf kunnen de probleemlanden via deze tijdelijke regeling zo'n 30 procent van hun schuld afbouwen. Tegelijkertijd krijgt Europa de beschikking over veel meer duurzame energie, weten de schuldeisers zeker dat ze hun geld terugkrijgen, leveren de projecten in de schuldenlanden de bitter nodige werkgelegenheid op en na afloop van de concessieperiode hebben de schuldenlanden bijna gratis groene energie.

Ik ben, voor alle duidelijkheid, een groot voorstander van een verenigd en voooral solidair Europa. Dat betekent niet dat de Grieken met 55 jaar met pensioen kunnen blijven gaan terwijl wij hun aow gaan betalen door tot ons zeventigste door te werken, maar wel dat je elkaar de kans geeft fouten en misstanden te herstellen zonder de ander in de diepste ellende te storten. Wat mij betreft is het 'zon voor schuld'-plan dan ook een schitterende kans.

Twitter
Sinds een maandje ben ik ook op Twitter actief voor mijn energie-activiteiten. U kunt me volgen via @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden