Opinie

Laat de Top 2000 in de kerken schallen

Publiek woont de uitzending bij van NPO Radio 2 in het Top 2000 Cafe, in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld anp
Publiek woont de uitzending bij van NPO Radio 2 in het Top 2000 Cafe, in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.Beeld anp

De Top 2000 biedt veel mensen inspiratie, daar kan de kerk haar voordeel mee doen, vindt Fred Omvlee, dominee.

Deze dagen staat NPO Radio 2 in het teken van de Top 2000: de tweeduizend meest geliefde nummers uit pakweg zestig jaar popmuziek. Eerder dit jaar riep internetkerk MijnKerk.nl lokale kerken op om een Top 2000-dienst te houden. Bijna veertig kerken hebben gehoor gegeven aan die oproep.

Zondag 28 december, traditioneel de zondag van de Onnozele Kinderen, is volgens een preekvoorziener een 'treurige' zondag. Niet zozeer vanwege het thema, maar omdat de dag valt tussen de drukke kerstdiensten, in de vakantie, vóór Oud en Nieuw, met predikanten die ook even vrij willen zijn. Toch lukte het bijna 40 voorgangers om volle kerken te trekken met behulp van nummers uit de Top 2000.

Trouw schreef al over de Opstandingskerk in Assen, maar er gebeurde meer: in het hele land deden kerken mee, van de rooms-katholieke parochie in Weerselo tot de baptistengemeente in Hoogeveen.

Kippevel
Enkele reacties: dominee Gerrit van Dijk uit Maassluis meldt dat grootouders hun kleinkinderen meenamen en ouders hun kinderen die normaal niet meer in een kerk komen. "Ik werd door veel ouderen uit onze kerk bedankt voor dit initiatief." Ook dominee Ruth Jellema uit Tilburg noemt het generatie overstijgende effect. Dominee Marieke den Braber hield een Top 2000-dienst in de Gereformeerde Kerk van Bleiswijk en meldt: "Zo'n 80 procent van de bezoekers was mij onbekend en naar schatting had de helft geen kerkelijke binding." Dominee Ruth Jellema uit Tilburg meldt dat 'de opkomst tweemaal zo hoog was als verwacht'.

Ik constateer dat veel 'gewone mensen', 30-plus, inspiratie uit popmuziek halen. Ze zijn ermee opgegroeid en hebben er herinneringen bij. Popnummers worden bij huwelijksvieringen en uitvaartdiensten gedraaid. Tijdens mijn uitzendingen met militairen merkte ik dat popmuziek overstijgend werkt. Het succes van de Top 2000 geeft dat aan.

Er leeft een verlangen bij diezelfde groep om eens dat nummer waar men kippevel van krijgt of herinneringen bij heeft in een kerkdienst te horen. Een organiserend gemeentelid in Alphen: "Wat ik zelf zo mooi vind, is dat de popnummers op deze manier een betekenis krijgen in bijbelse context. Je begint met kippevel vanwege de herkenning, vervolgens krijgt het lied een extra laag de volgende keer dat je het weer op de radio hoort." Seculiere popmuziek wordt religieus, transcendent.

Bezwaren
De Top 2000-diensten worden veelal 'van onderop' georganiseerd. Niet de wil van de voorganger, maar een koor, een band, een groep enthousiastelingen werpt zich op om deze dienst te organiseren. De toch al vermoeide dominee hoeft weinig te doen. Dominee Lyonne Verschoor meldt dat in de Top 2000-dienst in Harderwijk de persoonlijke verhalen van mensen bij hun geliefde nummer erg aanspraken.

Uiteraard zal niet iedereen worden aangesproken door een Top 2000-kerkdienst, dat hoeft ook niet. Het is ook niet het ei van Columbus voor zieltogende kerken. Kerken en voorgangers met een uitgesproken hoog-liturgische stijl, kerken met een orthodox-protestantse signatuur en evangelische kerken hebben elk hun eigen bezwaren tegen het gebruik van popmuziek.

Elk laten ze daarbij een kans liggen. Juist het inpassen van nummers uit de inmiddels rijke schakering van popnummers laat namelijk ook ruimte om de eigen prediking en geloofsvisie te tonen. In het kerkelijke landschap zie ik genoeg braakliggende velden waar de bloemen van de Top 2000-kerkdiensten kunnen bloeien.

Fred Omvlee, dominee bij de Koninklijke Marine en internetkerk MijnKerk.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden