Laat de SGP niet voor God spelen

En ja hoor, de discussie laait weer eens op. Had de SGP net een paar jaar geleden de doodstraf uit het verkiezingsprogramma geschrapt, nog geen twee jaar later moet dat weer hersteld worden. De SGP gebruikt de Bijbel als een grabbelton: we nemen eruit wat ons aanstaat, en de rest telt niet mee.


De klassieke argumenten voor de doodstraf zijn deze twee bijbelteksten: 'Wie bloed van mensen vergiet, diens bloed wordt door mensen vergoten' en: 'De overheid draagt het zwaard niet voor niets'. Als je de delictsbeschrijvingen leest waar de doodstraf op staat, dan zou je verwachten dat die op grote schaal zou zijn toegepast in bijbelse tijden. Maar dan stelt de Bijbel je toch wel erg teleur: bijna nergens lees je van een executie. Er zijn een paar verhalen bekend, zoals de steniging van een godslasteraar in het boek Leviticus. Maar daar houdt het ook mee op. Er zijn nog twee latere verhalen van executie op grond van de joodse wetgeving bekend: Jezus en Stefanus. Wie voor de doodstraf is op religieuze gronden, moet deze twee gevallen maar eens op zich in laten werken. Hoe fout kan een rechtbank zijn, hoe fout kan de opinie van het volk zijn. Nu kan iedereen fouten maken, maar na de doodstraf zijn die niet meer te herstellen. Zie Jezus, zie Stefanus.


In de Bijbel wordt over doodstraf gesproken in geval van moord, ontvoering, overspel, homoseksualiteit, godslastering, valse profetie, prostitutie en seks met dieren. Het is dus nogal selectief shoppen als de discussie zich nu beperkt tot misdadigers die een zware moord gepleegd hebben. Als God de doodstraf oplegt als een verplicht vergeldingsmiddel, wie is de SGP dan om te bepalen of God het in het ene geval strenger bedoeld heeft dan in het andere? Durft de SGP voor God te spelen?


Het trieste antwoord is: ja, dat durft de SGP zeker.


God wordt gebruikt als spreekpop. God zelf komt de grondwetswijziging niet doorvoeren. Dus moet er altijd iemand zijn die namens die God spreekt. En daar moet je toch niet aan denken.


Het voornemen verdient scherpe afwijzing. Niet zozeer omdat de discussie niet gevoerd mag worden, maar omdat de SGP denkt te weten hoe God denkt. Daar zit het grootste gevaar. Als het nu een onnadenkend clubje mensen was geweest dat zomaar om de doodstraf geroepen zou hebben, kun je nog zeggen: ze wisten niet beter. Maar de SGP... kom op! Het is nog niet te laat. De SGP congresseert komende zaterdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden