'Laat de hele Randstad doorgroeien'

Grote steden: Groot-Amsterdam is onzin

Amsterdam hoeft helemaal niet twee keer zo groot te worden. De Randstad zoals die nu is functioneert prima, vinden ze in de drie andere grote steden. "Vanuit Rotterdam sta je met de lightrail binnen 25 minuten in Den Haag, dat red je in Shanghai niet", zegt de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider.

Geen enkele Nederlandse stad is groot genoeg om de internationale concurrentie aan te kunnen, zei bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek Zef Hemel gisteren in Trouw. Als Nederland internationaal wil meedoen, moet Amsterdam groeien tot twee miljoen inwoners. Want de economie draait op kennis, en dat werkt het best als veel hoogopgeleiden in één wereldstad wonen. Het gevaar bestaat dat bedrijven anders naar het buitenland vertrekken, aldus Hemel. "Andere Nederlandse steden komen dan op het tweede plan, ja. Maar anders zal heel Nederland op het tweede plan raken."

Onzin, menen ze in de drie andere 'grote' steden, de Randstad functioneert prima zoals die is en kan verder groeien als iedereen doet waar hij goed in is. "We hebben allemaal ons eigen ding. Rotterdam heeft de haven, Amsterdam de Zuidas, Den Haag is de internationale stad van vrede en recht", zegt de woordvoerder van Joris Wijsmuller, wethouder stadsontwikkeling in Den Haag. "Dat weten ze in het buitenland echt wel."

Zo denkt zijn Rotterdamse collega er ook over. "Laten we nou niet weer een nieuwe internationale strategie gaan voeren, maar ons in het buitenland gewoon als Randstad blijven profileren", zegt Schneider. Het is slimmer om te investeren in meer en betere verbindingen tussen de steden dan in de ontwikkeling van Amsterdam, meent hij.

Het is ook geen wedstrijd wie de grootste is of wordt, meent burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. "Alle grote steden in Nederland blijven groeien. Utrecht het hardst van allemaal." En die schaalvergroting is geen doel op zich, steden moeten er juist voor zorgen dat ze hoogopgeleide kenniswerkers wat te bieden hebben. "Onze uitdaging als stad is om de hoge kwaliteit van leven te behouden, de kracht van een intieme stad. Dat is een waarde op zichzelf", laat hij weten.

Dat is ook in Den Haag de ervaring. "Alles en iedereen in Amsterdam willen hebben, dat is oud denken. Hoogopgeleiden vinden het niet erg om te reizen. Bovendien zijn het kippe-eindjes. De schaal van de Randstad is die van New York of Londen. Ga daar van het vliegveld naar de binnenstad, dan zit je drie kwartier in de trein."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden