Laat de geest maar waaien PKN

Wat moet de PKN de kerkganger bieden? Voor sommige lezers hoeft er weinig te veranderen, anderen pleiten voor meer dynamiek.

Energie volop

Volgens mij moet de PKN van nu de kerkganger rust en ruimte bieden. Op allerlei plaatsen om mij heen ontstaan nieuwe initiatieven en begint van onderaf de kerk te bruisen. Ik zie het in Utrecht bij de Night of Light van de Domkerk, de Haven in Kanaleneiland, de energie die leeft in de Bethelkerk in Zuilen en de Wijkplaats in Utrecht-West. Overal borrelt en bruist het. Laat de geest maar waaien en probeer niet van bovenaf de kerk vooruit te helpen. De synode is voor structuur, de lokale kerken zorgen voor leven.

M.W. Baayen Utrecht

Vertalen

Gerechtigheid doen, in navolging van Christus, daar gaat het om. Het is de kunst om dat te vertalen naar deze tijd. De kerkdiensten ademen toch te veel de vorige eeuw, met voor mij achterhaalde dogma's en belegen taal. Dynamiek, die naast de behoefte aan stilte en bezinning in de kerk nodig is, is grotendeels afwezig. Hartstocht die tot daden leidt, daar ontbreekt het veelal aan. Dat ligt ook aan de kerkmensen zelf, die te consumptief zijn ingesteld. Er is te veel eenrichtingsverkeer, behalve dan in gesprekskringen en huiskamerdiensten. Laat de PKN zich met hart en ziel storten op het prediken en doen van gerechtigheid.

Gert van der Slikke Goes

Hoopvol perspectief

De kerk: een huis, een gastvrij onderdak, plek waar je welkom bent zoals je bent, waar naastenliefde en compassie waarheid worden met aandacht voor zwakken en kwetsbaren. Een plek, waar een mens kan ervaren dat God bestaat! Hier klinkt 'het hoge woord' in eigentijdse taal in de actualiteit van vandaag, wars van clichés en dogmatische stelligheden. Vanuit bijbelse verhalen en teksten biedt het hoopvol perspectief. De kerk accepteert de diversiteit en geeft haar leden volledig ruimte en verantwoordelijkheid voor vieringen en activiteiten, experimenten en vernieuwing.

M.H. Graaff-Bresters Groningen

Atheïsten

De PKN zou wat mij betreft ook mogen luisteren naar mensen die juist niet lid zijn van de kerk. Er is namelijk een grote groep die wel degelijk behoefte heeft aan zaken zoals verdieping, reflectie, bezinning en gemeenschapszin, maar niet of nauwelijks een kerk bezoekt. Spiritueel welwillende atheïsten zoals ikzelf zitten in een lastig parket: óf je accepteert de traditionele religieuze doctrines van de kerk óf je bent op jezelf aangewezen. Ik zou graag zien dat dit wordt doorbroken.

Klaas Groen Groningen

Uitzicht

De kerk moet de kerkganger bieden wat zij altijd heeft geboden, de verkondiging van het evangelie, het geloof in Jezus Christus met als uitgangspunt de Bijbel, het woord van God, geïnspireerd door de Heilige Geest. Het heeft de eeuwen doorstaan, de rest is bijzaak, ofwel mensenwerk, wat naar behoefte ingevuld kan worden. De zondagmorgenkerkgang biedt uitzicht op een andere wereld, een wereld van vrede, waar wij als gemeente samen om bidden.

D. Poot Oostkapelle

Begeleiden

De PKN, maar dat geldt evengoed voor de katholiek kerk, zou zich los moeten maken van alle rigide regeltjes, dogma's en wetten. De tijd dat de pastoor en de dominee de antwoorden hadden is voorbij. We hebben zelf leren denken. Daarbij heeft het postmodernisme ons geleerd dat 'de waarheid' niet vast te stellen is. We vallen terug op onze eigen individuele waarheid. De kerk zou moeten inzetten op het begeleiden van de kerkganger in het proces van zijn individuele, persoonlijke, geloofsontwikkeling en -beleving.

Willem de Vreede Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden