Laat de advocatuur ons overtuigen dat het toezicht bij hen in goede handen is

Dé glamouradvocaat van Nederland moet zich verantwoorden voor zijn eigen handel en wandel. Tegen Bram Moszkowicz loopt een zaak bij de Raad van Discipline, een rechterlijk college dat tuchtklachten behandelt over advocaten. Over de details van deze zaak en het al dan niet aannemen van mogelijk crimineel geld hoeven we hier niet uit te weiden, dat is elders al gedaan. Belangrijk is de vraag die op de achtergrond meespeelt: of het toezicht op de advocatuur in goede handen is. Nu nog regelen de dekens dat toezicht in hun arrondissementen, waarbij de vijf Raden van Discipline uitspraken doen. Maar vanuit de politiek wordt al een poosje druk uitgeoefend om de zelfregulering van deze sector aan te pakken. Het idee is dat zo een betere bestrijding van onder meer witwassen van geld mogelijk is.

De slager die z'n eigen vlees keurt kan niet op veel sympathie van de consument rekenen. Toch organiseren veel beroepsgroepen in onze samenleving, zoals artsen of accountants en dus ook advocaten, hun eigen controle. Weliswaar in de vorm van onafhankelijke colleges of raden van toezicht, maar toch. Argument is vaak dat er gespecialiseerde kennis nodig is om klachten te beoordelen. Voordeel is ook dat de klachtenprocedure in principe laagdrempelig is, terwijl een gang naar de gewone rechter voor de klant of de patiënt kostbaar en tijdrovend is. Dit laatste argument telt bijvoorbeeld voor deze krant, die voorstander is van een Raad voor de Journalistiek.

Maar de advocatuur is in dat opzicht een vak apart. Terecht hebben advocaten erop gewezen dat zij in veel gevallen juist de burgers vertegenwoordigen die zich tegenover een machtige overheid geplaatst zien. Dan is het vreemd als diezelfde overheid over de schouders van de advocaten meekijkt. Juristen - van de Raad van State tot het Openbaar Ministerie - zijn daarom niet overtuigd van de wenselijkheid van zo'n nieuw toezichtscollege.

Toch zal de advocatuur aan de bak moeten om het vertrouwen in de zelfregulering flink op te poetsen. De Nederlandse Orde van Advocaten is zich daar gelukkig van bewust. Begin dit jaar vroeg zij oud-staatsraad Rein Jan Hoekstra de kwaliteit en integriteit van de dekens te onderzoeken. Het toezicht is onvoldoende transparant, aldus zijn eerste tussenadvies, dat helaas nog weinig aandacht kreeg. Groot probleem volgens Hoekstra is het gebrek aan overzicht waar klachten over gaan en wat er precies mee gedaan wordt. Hoog tijd dus om daar - in de schijnwerpers van de zaak Moszkowicz - mee te beginnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden