Laat burgers op de stoel van het college zitten

Het stadhuis in Groningen Beeld anp
Het stadhuis in GroningenBeeld anp

Raadslid Wieke Paulusma vertelt over de ‘open raad’ in Groningen.

Ze kan een heel betoog houden over de werkwijze van wat in Groningen ‘de open raad’ wordt genoemd, maar soms is het makkelijker om naar een beeld te verwijzen. “Het is net de ‘Voice of Holland’”, zegt Wieke Paulusma die als raadslid voor D66 optreedt.

Een keer per jaar zijn burgemeester en wethouders niet welkom in de Groningse raadszaal, maar gaan burgers op hun stoelen zitten. Met de familie op de publieke tribune mogen ze een idee pitchen dat de stad mooier moet maken, of socialer, of cultureler. De gemeenteraad deelt vervolgens als een heuse jury punten uit, de winnende ideeën worden vervolgens door een aantal raadsleden geadopteerd en uitgevoerd.

“Als je het een beetje flauw stelt, kun je zeggen dat raadsleden doorgaans alleen burgers spreken als die boos zijn of wat te klagen hebben”, legt Paulusma uit. “Dat is in de open raad juist niet het geval. Hier komen burgers aan het woord die een positief idee hebben dat door de raad kan worden gehonoreerd. Dat is ook wel eens prettig.”

Wieke Paulusma Beeld rv
Wieke PaulusmaBeeld rv

Klein idee

Nu hoeven de belastingbetalers niet bang te zijn dat willekeurige stadsgenoten hele infrastructurele projecten pitchen, die in de miljoenen euro’s lopen. “De beste ideeën kosten nauwelijks iets, of het moet de inspanning van ambtenaren zijn”, zegt Paulusma. Zo is er het voorbeeld van een burger die afgelopen jaar betoogde dat als het koningspaar dit jaar Groningen bezoekt, dit optreden ‘doofvriendelijk’ moet zijn.

“Door de aanwezigheid van diverse instellingen zijn er in en rond de stad relatief veel dove en slechthorende burgers. Op Koningsdag loopt dit jaar daarom voortdurend een gebarentolk mee die de gesproken woorden ook voor hen toegankelijk maakt. En op de schermen in de stad is ondertiteling.” Dat is volgens Paulusma nou een voorbeeld van een klein idee, met een grootse uitwerking, dat amper iets kost. Raadsleden komen daar eenvoudigweg niet op. Wij moeten echt vanuit de samenleving worden gevoed.”

Geen bijval

De bedoeling is dat raadsleden de ideeën omarmen en ervoor zorgen dat deze daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat leidt er soms toe dat raadsleden van verschillende fracties met elkaar moeten samenwerken, of ze nu met elkaar in het college zitten of niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanleg van de langste rodelbaan van Nederland in recreatiegebied Kardinge, ook een winnend idee. Die wordt wel vierhonderd meter lang, waardoor er een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur mogelijk wordt. De kosten zijn te overzien, raadsleden van divers pluimage moeten samen met ambtenaren zich vooral over de vergunningen buigen.

Maar de ‘open raad’ wijst ook voorstellen af: het idee voor een ‘multidisciplinair meerdere generaties en duurzaam wooncentrum’ in het centrum van de stad kreeg vorig jaar geen bijval. En ook ging er streep door de ontmoetingsplek voor autistische jongeren en de wijkinformatieschermen.

“Nu is de ‘open raad’ geen ultieme bestuurlijke vernieuwing”, erkent Wieke Paulusma. “Deze vorm is één middel om burgers bij het bestuur te betrekken, maar moet worden gecombineerd met allerlei andere initiatieven op dit gebied, zoals de Groningse coöperatieve wijkraad, zeg maar een gemeenteraad op buurtniveau met een eigen budget.” Dat lijken kleine stappen naar een nieuw bestuur, zegt ze, maar samen maken ze het verschil.

Trouw besteedde aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aandacht aan democratische vernieuwingen. De serie 'De Goede Raad van...' belicht wekelijks een lokaal voorbeeld. Dit was de laatste aflevering. Alle afleveringen zijn terug te lezen in ons dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden