'Laat angst ons leven niet beheersen'

Komst vluchtelingen staat centraal in kersttoespraak koning Willem-Alexander

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

'Weest niet bevreesd.' Met die woorden uit het Lucas-evangelie heeft koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak het volk opgeroepen zich niet lam te laten leggen door angst voor vluchtelingen. "We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen", zei de koning, staand, in villa Eikenhorst. "Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen."

De kerstboodschap is de meest persoonlijke speech van de koning. De eerste na zijn aantreden, in 2013, stond in het teken van de economische crisis. Vorig jaar waren zijn woorden gewijd aan vrijheid, een thema dat hij dit jaar verbond aan terreur, maar vooral aan de komst van duizenden vluchtelingen naar ons land, en miljoenen naar Europa.

De koning zei op zich wel te kunnen begrijpen dat mensen bang zijn hun vrijheid te verliezen, met name de vrijheid om eigen keuzes te maken, te denken en te geloven wat we willen, te zijn wie we willen zijn. Maar tegelijkertijd hield hij een krachtig pleidooi ons niet door de komst van nieuwe mensen van de wijs te laten brengen. "Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid. Het komt er nu op aan samen te laten zien wat we als vrijgevochten land werkelijk waard zijn." Essentieel is volgens hem dat mensen in hun waarde worden gelaten en in vrede van elkaar kunnen verschillen. Makkelijk is dat niet: "Vrede is niet voor gemakzuchtigen. Het vereist moed naar elkaar te luisteren en eigen opvattingen kritisch tegen het licht te houden. Deze moed wordt van ons allen gevraagd."

Tijdens zijn staatsbezoek aan China in de herfst ging hij al in op de harde toon in het asieldebat. Intimidatie en bedreigingen tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zei hij toen, twee maanden voordat er in Geldermalsen geweld werd gebruikt om een raadsdebat onmogelijk te maken. Nu meende de koning dat Nederlanders trots kunnen zijn op onze rechtsstaat, die 'beschermt wat weerloos is en voorkomt dat alleen de hardste stemmen worden gehoord'.

Overigens relativeerde de koning de problemen van deze tijd wel enigszins. Weliswaar noemde hij de tijd 'turbulent', maar de uitdagingen zijn volgens hem niet moeilijker dan die waar vorige generaties mee kampten. Hij verwees naar zijn ontmoetingen met oorlogsveteranen, die vrijheid brachten en naar de 'volhouders die ons land na de oorlog met schaarse middelen hebben opgebouwd'.

De hele toespraak is te lezen op: www.trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden