China

Laagste economische groei voor China in 26 jaar

De Chinese economie kende in 2016 een groei van 6,7 procent. Beeld AFP

De groei van de Chinese economie vorig jaar was de laagste in 26 jaar met 6,7% . Die past wel binnen de bandbreedte die de Chinese regering zichzelf tot doel heeft gesteld. De verwachting is dat de groei dit jaar nog verder afneemt. Zeker met president Donald Trump die dreigt muren om de Amerikaanse markt te zetten voor Chinese producten.

De groei vorig jaar werd mede veroorzaakt door de onroerendgoedmarkt en de bouw, waarvan al eerder is vastgesteld dat die tekenen van oververhitting vertonen. De Chinese autoriteiten verwachten dat dit jaar de handrem op deze sector komt te staan.

Zorgelijk is dat de economische groei van China in 2016 vooral is aangejaagd door de overheid en staatsbedrijven die de geldkraan wijd open hebben gedraaid voor investeringen. Terwijl het eerder de bedoeling was om de overheidssubsidies in bedrijvigheid te minderen.

China wil omschakelen van een industriële economie naar een diensteneconomie. Om dat te doen moeten er veel fabrieken dicht, bijvoorbeeld in de staalindustrie, om de overcapaciteit te verkleinen.

Maar als het puntje bij paaltje komt schrikken de Chinese autoriteiten daar vaak voor terug, want dat leidt tot grote werkloosheid onder arbeiders in bepaalde regio's die niet zomaar via omscholing weer in de dienstensector aan de slag kunnen.

Fors lager groeicijfer

Zo stegen vorig jaar de overheidsinvesteringen in staatsbedrijven en fabrieken met ruim 18 procent ten opzichte van 2015, volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek van China. De groei van de private investeringen was een stuk lager en lag iets boven de 3 procent. Dat laatste cijfer zegt iets over de reële economie van China, los van de overheidsbemoeienis.

De verwachting is dat de regerende Communistische Partij de economische groei voor dit jaar bijstelt naar 6,5 procent op het partijcongres. Een fors lager groeicijfer dat eigenlijk pas voor 2020 was gepland.

Trump-factor

Naast de interne economische problemen van China gaat de Trump-factor een rol spelen voor de op export georiënteerde economie van China. President Xi Jimping waarschuwde op het Word Economic Forum (WEF) deze week in Davos dat 'een handelsoorlog' alle betrokken landen economisch schaadt.

Hij doelde op de Verenigde Staten, maar zijn opmerking gold dus ook voor China. Zijn premier Li Keqiang hamerde in Beijing nog eens op de noodzaak van stabiliteit. China kan een Amerikaanse markt met tariefmuren missen als kiespijn. Het Chinese leiderschap hoopt dan ook vurig dat Trump gas terug neemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden