Laagopgeleide vrouwen kruipen uit hun schulp

Het vrouwenplatform mikt met het programma op de groep vrouwen van pakweg tussen de 35 en 55, laagopgeleid, soms laaggeletterd en vaak onzeker over wat zij nog kunnen betekenen voor de samenleving. Beeld anp
Het vrouwenplatform mikt met het programma op de groep vrouwen van pakweg tussen de 35 en 55, laagopgeleid, soms laaggeletterd en vaak onzeker over wat zij nog kunnen betekenen voor de samenleving.Beeld anp

Onder de naar schatting 1,2 miljoen laagopgeleide vrouwen zonder betaald werk zit een grote groep die graag een baan wil hebben of vrijwilligerswerk zou willen doen. "Als je ze wakker kust, zit er veel potentie in deze vrouwen. Zij zijn de ruggegraat van de participatiesamenleving", zegt Jannet Vaessen, directeur van vrouwenplatform Women Inc..

Women Inc. heeft de afgelopen drie jaar tussen de 4000 à 5000 vrouwen letterlijk om de tafel gehad, om over hun kansen en mogelijkheden te spreken. Vandaag maakt Vaessen de resultaten van het project bekend: ruim de helft wil nu een betaalde baan en 20 procent is een opleiding gestart, heeft een betaalde baan gevonden of zet een eigen bedrijf op.

Het vrouwenplatform mikt met het programma op de groep vrouwen van pakweg tussen de 35 en 55, laagopgeleid, soms laaggeletterd en vaak onzeker over wat zij nog kunnen betekenen voor de samenleving. 'Wie zit er nou op mij te wachten?', is hun standaardvraag. In vijftien gemeenten heeft Women Inc. ze uitgenodigd om er in vijf tafelgesprekken achter te komen wat ze willen.

Nieuwe draai
Ook hogeropgeleide vrouwen die een tijdje werkloos zijn, of een slecht lopend bedrijfje hebben, zijn trouwens welkom. Meer dan de helft van de deelnemers heeft hoogstens een tweejarige mbo-opleiding. Bijna een kwart heeft al vijf jaar of langer geen betaald werk. Bijna een derde heeft een ww-uitkering, ruim 10 procent is ziek of arbeidsongeschikt en 10 procent heeft bijstand.

Na de gespreksrondes zegt driekwart van de vrouwen gemotiveerd te zijn om haar leven een nieuwe, zinvolle draai te geven.

"Je kunt gaan werken, vrijwilligerswerk oppakken, maar je kunt ook dat wat je doet in je gezin, breder inzetten. Voor je vrienden, voor de buurt", zegt Vaessen. "Ook die inzet wordt gewaardeerd, en dat is even belangrijk als betaald werk."

Om die stelling te ondersteunen verwijst Vaessen naar het kabinet, waarin de ene minister vindt dat vrouwen meer moeten werken, en de andere mensen oproept meer voor elkaar te zorgen - wat in de praktijk het meeste wordt gedaan door vrouwen.

Voor dit project krijgt Women Inc. tot 1 januari subsidie van het ministerie van onderwijs, waar ook emancipatie is ondergebracht. Het vrouwenplatform vindt de resultaten zo succesvol en belangrijk dat ze er met een minimale rijksbijdrage mee doorgaat. Gemeenten kunnen de methode tegen kostprijs inzetten.

Abonnees lezen vandaag meer in Trouw over Women Inc.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden