LAAGER-MENTALITEIT

Afrikaners (='Boeren', nazaten van Van Riebeeck) heten een 'laager-mentaliteit' te hebben. Het instinct om koppig weerstand te bieden tegen de boze buitenwereld, zou stammen uit de tijd van de Grote Trek. Zij stelden hun ossekarren op in een kring, en verdedigden zich vanuit dit laager tegen swartmense.

ERIC BRASSEM

Maar nu het 'vrije Afrikanerdom' meer dan ooit bedreigd wordt, is het kamp gesplitst in tientallen commando's, bewegingen en partijen. In hun verkramping zien de Afrikaners overal 'verraders', die ze vanuit steeds nieuwe ossekar-cirkels bestrijden.

De grootste scheuring vond enkele weken geleden plaats, toen de voorman van het Afrikaner Volksfront, generaal Constand Viljoen, zich met een eigen partij aanmeldde voor de verkiezingen. 'Verraad!', vond de rest van het Volksfront, dat alle Afrikaner ijveraars voor de 'Volkstaat' wil verenigen.

Viljoen was degene die de Boeren naar Bophuthatswana dirigeerde, in een vergeefse poging dit thuisland te redden. Zeventig zwarten schoten ze op hun 'kafferskiet-picknick' dood. Viljoens partij, het Vrijheidsfront, kon onlangs in de krant lezen dat Barend Strydom (leider van de 'Witwolwe', die in 1988 lukraak acht zwarte passanten doodschoot) lid wilde worden. Arme Strijdom: Viljoen heeft hem nog als lid geweigerd ook.

Sommige schapen zijn echt heel ver gedwaald. Het puikje van het Zuidafrikaanse leger, 500 ex-leden van het 'Buro vir Burgelike samewerking' (een geheime cel die onder meer mensenrechtenactivist David Webster vermoordde) vecht in Angola als huursoldaten in dienst van het MPLA-bewind - tegen Pretoria's oude bondgenoot, communistenvreter en Unitaleider Jonas Savimbi.

Sterker nog: hun leider, Afras Luitingh, is bij ANC-voorman Tokyo Sexwale over de vloer geweest om hem hun diensten aan te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden