Laagdrempelig loket voor leuke ideeën

WARFFUM - Na de verbouwing van het dorpshuis waren de bewoners van het Groningse Noordwolde 'hun' gierzwaluwen kwijt. Die nestelden vroeger onder het dak en hoorden echt bij het dorp. Een groepje bewoners wilde de zwaluwen terughalen door nestkasten te timmeren. Maar in de begroting zat een gat van 150 euro.

Dat probleem was vlot opgelost na contact met het 'loket levende dorpen'. Het loket is een project van de provincie, acht gemeenten en waterschap Noorderzijlvest. Doel is lokale initiatieven in Noord-Groningen te ondersteunen. Sinds de oprichting, een halfjaar geleden, zijn bijna veertig voorstellen in behandeling genomen. Die variëren van plannen waarvoor slechts een kleine subsidie wordt gevraagd tot ingewikkelder ideeën, zoals de bouw van een multifunctioneel zorgcentrum in Usquert.

Intussen weten alle verenigingen, welzijnsinstellingen en plattelandsorganisaties die in de betreffende dorpen actief zijn het loket te vinden, zegt medewerkster Heddy Leerink. Zij is een dag per week te vinden in een kantoortje in Warffum en komt daarnaast op afspraak langs. Er zijn nog zo'n veertig andere personen bij het project betrokken.

Deskundig advies, ambtelijke coördinatie, gerichte doorverwijzing en geld (454000 euro voor twee jaar) is wat het project te bieden heeft. Maar alleen plannen die bijdragen aan de vitaliteit van een dorp en gedragen worden door een groot deel van de bewoners komen in aanmerking.

,,De aanleiding voor het loket was een passage in het omgevingsplan van de provincie Groningen over het stimuleren van initiatieven ter verbetering van de leefbaarheid van de eigen woonomgeving. Dat beleid hebben we op een laagdrempelige manier gestalte gegeven. Met als positief neveneffect dat de afstand tussen burger en overheid is verkleind'', zegt Leerink.

Een project dat volgens haar ook goed past in de opzet is 'The Young Ones' in Westeremden. Het plan was om het onderkomen van de jeugdsoos aan de rand van het wierdendorp uit te breiden met een café, een cafetaria en een zaalruimte. Tegelijk laat dit voorbeeld zien dat hulp van het loket geen garantie is voor snel slagen: de uitvoering loopt vertraging op doordat de bouwplaats archeologisch beschermd terrein is, de bodem mogelijk vervuild is en het bestemmingsplan moet worden aangepast.

In Houwerzijl daarentegen hoefde Leerink slechts de communicatie op gang te helpen tussen bewoners en de gemeente om een verkeersveiligheidsplan met voorrang op de politieke agenda te krijgen.

Het komt ook voor dat losse individuen met een idee komen, dat voor de wijde omgeving van waarde blijkt. Dat was het geval met een moeder en dochter uit Roodeschool.

De twee kunstenaressen hadden een school gekocht waarin ze een galerie wilden beginnen met een theeschenkerij erbij. ,,Op het eerste gezicht heeft dat weinig met leefbaarheid te maken. Aan de andere kant: als toerist kun je in deze omgeving haast nergens een kop koffie krijgen. Zo'n bedrijfje vervult dan toch een streekfunctie. Bovendien was de bijdrage die de dames vroegen heel bescheiden.''

Dorpen die een toekomstvisie willen ontwikkelen, kunnen via het loket 'keukentafelgesprekken' aanvragen met de Vereniging Kleine Dorpen Groningen. Ook de dorpen van het Groningse Westerkwartier krijgen binnenkort waarschijnlijk een eigen loket.

ILLEGALEN. Aruba gaat de illegalenproblematiek hard aanpakken. Vanaf 1 september wordt iedereen die er illegaal verblijft uitgezet. In de afgelopen dertien jaar is het bevolkingsaantal van Aruba bijna verdubbeld van 65000 naar 120000. Hiervan zijn circa 10000 personen illegaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden