Laag btw-tarief voor loodgieter en elektricien sneuvelt

Tijdens alle ophef over de vermeende plannen voor de btw-verhoging in het nieuwe belastingplan, sneuvelde deze week een poging om de verlaagde btw voor verbouw en renovatie te verlengen.

Vanaf 1 juli rekenen de loodgieter, elektricien en schilder geen 6 procent btw meer, maar 21 procent.

Wie nog wil profiteren van het lage tarief, moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden aan het huis afgerond zijn voor 1 juli. Bij vooruitbetalingen voor of op 30 juni geldt het verhoogde tarief als het werk na 1 juli af is. Een motie van 50Plus die opriep tot verlenging van het lage tarief haalde het niet door tegenstemmen van VVD, PvdA en GroenLinks.

Het tarief van 6 procent was ingesteld in maart 2013 om de bouwbranche een steuntje in de rug te geven en het verbouwen van woningen te stimuleren. Dat lijkt gelukt, gezien de volle agenda's van kleine ondernemers in de bouwsector. Toch is het, volgens bonden, branche-organisaties en aannemers, nog te vroeg voor een verhoging.

Twee kleine zelfstandigen zijn er niet rouwig om

undefined

Nick Dekkers, eigenaar van klusbedrijf Dekkers in Eindhoven

"Eigenlijk ben ik wel blij dat de btw weer omhoog gaat. Het is heel vervelend om materiaal en arbeid op de rekening telkens te moeten uitsplitsen. Klanten krijgen zo meer inzicht in de opbouw van een nota. Mijn ervaring is dat daardoor snel discussies oplaaien. Administratief is het ook nog een hoop extra werk.

"Ik ben sowieso geen fan van die schommelende btw-tarieven. Het zorgt voor veel beweging in de markt. Soms ontstaan er dan gaten, terwijl er op andere momenten heel veel werk is.

"Daar kan ik dan niet veel mee, omdat ik als klein bedrijf maar een aantal klussen per jaar kan doen.

"Het voordeel van die 6 procent btw is dat er veel minder vraag is naar zwart werk. Ik wil niet zwartwerken, want ik wil mijn inkomsten kunnen investeren. In mijn pensioen bijvoorbeeld. Als de arbeidskosten door de btw maar 6 procent hoger worden, weet ik klanten altijd wel te overtuigen om het legaal te doen.

"Ik denk niet dat die hogere btw veel verschil zal maken. Ik ben dit bedrijf tijdens de crisis begonnen en sinds die tijd is het altijd goed gegaan, ook vóór de verlaging in 2013. En het is nu nog steeds druk. Ik heb nog voor maanden klussen staan."

undefined

Eric Biesma, eigenaar van Topklus NH in Heerhugowaard

"Die stijging is natuurlijk een beetje lastig. Niet leuk voor mij, niet leuk voor de klant. Maar voordat het tarief twee jaar geleden omlaag ging, heb ik ook altijd met 21 procent btw gewerkt. Toen lukte het ook. Ik denk wel dat die 6 procent goed voor het land is geweest.

"Volgens mij heeft de btw-verlaging het er de afgelopen jaren niet veel drukker op gemaakt. Het leverde niet veel extra klussen op, maar ik kan als zelfstandige ook niet zoveel klussen aan. Daarom denk ik dat er niet veel gaat veranderen.

"Ik ben continu aan het werk en ik hoor klanten nooit over die 6 procent btw. Dat verbaast me, ik vraag me af of ze het eigenlijk wel weten. Nu is het veel in het nieuws, dus het kwartje zal wel snel vallen.

"Tot half augustus zit ik in ieder geval vol. Misschien dat ik mijn klanten na 1 juli tegemoet kom. Dan reken ik 15 procent btw en betaal ik die andere zes een tijdje zelf. Gewoon om te kijken of de klanten daarop reageren, als een soort van coulance. Na verloop van tijd maak ik er dan 21 van."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden