Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet

Beeld ANP

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT begint een proef met de laadpalen voor elektrische auto's. Die moeten gaan helpen om tijdelijke tekorten op het elektriciteitsnet op te vangen. De netbeheerder heeft hierover een deal gesloten met laadpalenbedrijf The New Motion.

Bedoeling is dat de oplaadsnelheid van de palen iets wordt teruggeschroefd, als er op een bepaald moment even meer vraag naar elektriciteit is dan aanbod.

De toepassing is handig nu het opwekken van stroom steeds meer gaat via windmolenparken en zonnepanelen. Hierbij kan de hoeveelheid elektriciteit die wordt geleverd nog al eens fluctueren, afhankelijk van hoe hard het waait en hoe sterk de zon doorkomt.

Nu zorgt TenneT ervoor dat centrales bij tijdelijke tekorten extra elektriciteit leveren. Dat zal ook met het gebruik van de laadpalen nodig blijven. The New Motion heeft met 25.000 laadpunten naar eigen zeggen het grootste netwerk in Europa. Maar het vermogen dat TenneT van de palen mag wegtrekken is niet heel groot. TenneT wil in de toekomst meer van dit soort deals sluiten met bedrijven.

Batterij op wielen
Elektrische auto's worden vaak gezien als een van de belangrijkste oplossingen voor de fluctuaties in stroomvoorziening die het gevolg zijn van een grotere afhankelijkheid van zonne- en windenergie. Aangezien auto's meestal stilstaan, kunnen hun accu's als tijdelijke opslagplaats dienen voor overtollige energie.

Veel netbeheerders doen hiermee experimenten, zo schreef Quirijn Visscher vorig jaar in een overzicht over de 'Batterij op wielen'. "Alliander werkt met Mitsubishi aan een smart-grid-project in Amsterdam. Stedin werkt met slimme laadpalen in Utrecht die lokale zonnestroom in elektrische auto's opslaan. Is er op bewolkte momenten stroom nodig voor de huishoudens, dan komt die uit de autobatterij. Enexis werkt met Renault en Wageningen Universiteit aan soortgelijke technieken, maar ook voor windenergie en elektriciteit uit biomassa."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden