'Laad- en lostijden moeten worden verruimd'

(Novum) - Gemeenten moeten de tijden waarop supermarkten mogen worden bevoorraad, verruimen. De verruiming van de zogeheten venstertijden zou kunnen resulteren in een vermindering van het aantal verkeersslachtoffers, doordat er in de ochtendspits minder trucks op de weg zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag op grond van een onderzoek door Buck Consultants. De Commissie Stedelijke Distributie (CSD), ingesteld door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, onderschrijft de conclusies van het onderzoek.

Vrijdag begint in het Overijsselse Hardenberg de carrosseriebeurs waar vervoerders kennis kunnen maken met zogenoemde 'stille producten' voor vrachtwagens. Deze nieuwe toepassingen voldoen aan de nachtnorm van zestig decibel. Dat is de toegestane geluidsnorm voor de bevoorrading van winkels in de nachtelijke uren. Bij het laden en lossen met 'gewone' vrachtwagens is een geluidsbelasting van tachtig tot negentig decibel normaal.

Nachtelijke distributie zorgt volgens het onderzoek voor minder files en minder luchtvervuiling omdat efficiënter kan worden bevoorraad. In mei begint in Tilburg een proef met stille vrachtwagens die buiten de gebruikelijke laad- en lostijden de winkels van supermarktketen Jumbo gaan bevoorraden. Als de proef slaagt, hoopt Jumbo dat de overheid landelijk ruimere laad- en lostijden toestaat. De proef duurt tot en met juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden