’La Grande Dame’ is weer modern hotel

Het roemrijke hotel Des Indes in Den Haag gaat maandag, na een ingrijpende verbouwing van anderhalf jaar, weer open. De vaste gasten kunnen gerust zijn: ’La Grande Dame’ blijft ultra- chic, maar dan moderner.

Nu enkele dagen voor de heropening de stofwolken langzaam neerdalen, worden de contouren van het oude vertrouwde Des Indes weer zichtbaar. Werklieden zijn nog druk in de weer in de lobby en het aangrenzende restaurant. Het wordt een race tegen de klok om maandag de eerste gasten te kunnen ontvangen. „Ik ben bang dat de nieuwe Health Club iets later opengaat”, vertelt directeur Claudia Pronk (37).

De grootschalige verbouwing die in januari 2004 begon, is tegengevallen. Pronk: „Je weet pas hoe ingrijpend het is als je ermee bezig bent. Je haalt een plafond eruit, en dan zie je dat er nog vier plafonds achter zitten.”

Des Indes, gebouwd in 1858 voor Baron van Brienen, heeft meerdere metamorfoses ondergaan. In 1881 werd het omgebouwd tot hotel, met op iedere verdieping een bad. Een ongekende luxe. Het hotel liep sowieso voorop wat betreft innovaties. In 1900 had iedere kamer al een telefonische verbinding met de receptie, twee jaar later kreeg Des Indes een hydraulische lift. De introductie van de gigolo was een landelijke primeur. Dansers vermaakten alleenstaande vrouwelijke hotelgasten. Het bleef bij dansen, zegt Des Indes.

Het zijn niet zozeer deze primeurs die het hotel beroemd hebben gemaakt – daar hebben de bezoekers zelf voor gezorgd. De afgelopen 125 jaar betrok een breed scala aan presidenten, keizers en andere beroemdheden de luxe hotelsuites. Roosevelt, Mitterrand, Mata Hari, Churchill, tsaar Nicolaas II, The Rolling Stones, keizer Haile Selassie: zij bezorgden Des Indes in de loop der decennia wereldwijde faam.

Zo ook de Russische danseres Anna Pavlova, die op weg naar Nederland betrokken raakte bij een treinongeluk. Twee dagen later, op 23 januari 1931, overleed ze door complicaties bij de behandeling van haar longontsteking, in een suite in Des Indes. Die kamer draagt sindsdien haar naam.

Toen hotelketen Le Meridien in 2003 Des Indes inlijfde, was opnieuw grootschalig verbouwen een eis. Het pand was dringend aan revisie toe. Zo had het vijfsterrenhotel nog altijd geen airconditioning.

Vaste gasten werden tijdens de opknapbeurt ondergebracht bij andere hotels in de regio, zoals het Kurhaus in Scheveningen. „We hebben ze zelfs opgezocht in die hotels en een ontbijtje met ze genuttigd”, zegt Pronk. „Je wilt wel dat al deze mensen terugkomen.”

De oude stijl van Des Indes is gecombineerd met moderne snufjes. „De Franse architect Jacques Garcia heeft bestaande materialen gerespecteerd en er een moderne draai aan gegeven”, licht Pronk toe. Het 19de-eeuwse stucwerk op muren en plafonds is gebleven en op bepaalde plekken hersteld. Alle verdiepingen zijn opnieuw ingedeeld. De badkamers zijn kleiner gemaakt, waardoor het aantal kamers kon groeien: van 76 naar 92, inclusief twee presidentiële suites. Totale kosten: 35 miljoen euro. Wat gebleven is: geen kamer in Des Indes is hetzelfde.

Onderduikers in de duiventil, boven de Duitsers

De Tweede Wereldoorlog is een bizar hoofdstuk in het rijke verleden van Des Indes. De toenmalige Monegaskische directeur Rey vluchtte bij het aanbreken van de oorlog naar Engeland. De Duitse bezetter trok in het hotel. Het werd het Duitse hoofdkwartier in Den Haag. Rey had jaren eerder een duiventil laten aanbrengen op het dak van zijn hotel. Prijsduiven waren zijn hobby. De duiventil bood tijdens de oorlogsjaren onderdak aan meerdere onderduikers – allen overleefden de oorlog.

Direct na de oorlog namen de Amerikanen de vertrekken van de Duitsers in Des Indes over. Eisenhower, Churchill en Montgomery verbleven er. Het betekende ook een wedergeboorte voor het hotel. Des Indes trok weer een trits aan beroemdheden en natuurlijk koninklijke gasten aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden