La cucina povera voor koks binnen en buiten Italië

Liguria, leven en eten tussen olijfbomen en zee


Marlies de Waal


Uitgeverij ABC, euro24,95 ***


Als ik in mijn omgeving al zeker tien mensen ken die een huisje in Liguria (in Nederland heet het Ligurië) hebben, hoeveel Nederlanders zullen daar dan wel niet zitten, vraag ik me af. Liguria, de regio in Italië die begint bij de Franse grens en loopt tot de marmergroeven bij Massa en Carrara. De zuidgrens van Liguria ligt geheel aan de Middellandse Zee en aan de noordgrens zit je in grote gedeelten al midden in de hoge bergen. De hoofdstad van Liguria is Genua en onder andere de prachtige cinque terre en het frivole Ventimiglia zijn onderdeel van de regio.


In de keuken van Liguria worden veel kruiden en groenten gebruikt, vaak rijkelijk overgoten met olijfolie. De olijfolie uit Liguria behoort tot de beste van Italië. Bijzonder: groenten spelen de belangrijkste rol in de gerechten uit deze streek. Het bekendste recept is pesto, en behalve de klassieke versie met basilicum en pijnboompitten wordt er ook flink op gevarieerd, met walnoten en peterselie bijvoorbeeld.


Marlies de Waal woonde met haar man en kinderen zeven jaar in het kleine dorpje Civezza, boven in de bergen bij het havenstadje Imperia. Ze kocht daar een olijfboomgaard en liet er een huis bouwen. Van de uitbaters van de plaatselijke agriturismo (een soort 'eten bij de boer') leerde ze alle kenmerken van de regionale keuken. Ze ontdekte dat de lokale gerechten prima passen in de hedendaagse visie op gezond eten. De vele groentegerechten, het ruime gebruik van verse kruiden en als vet louter olijfolie, kunnen immers niet anders dan als gezond worden bestempeld. Tel daarbij op dat de vis en de noten die het menu aanvullen ook goed in het gezonde rijtje passen en we zitten gebeiteld.


De gerechten in haar boek, dat zij zelf heeft uitgegeven, zijn ook nog eens geschikt voor kinderen. Sterker: ze heeft haar kinderen als proefpersonen laten fungeren, waardoor zij mede mochten bepalen welke recepten in het boek zouden komen.


La cucina povera is de basis van veel regionale keukens in Italië; letterlijk betekent het de armeluiskeuken, iets vrijer vertaald: koken met wat je voorhanden hebt. Ook in het boek is dat het uitgangspunt. Er wordt geen eten verspild en er wordt gekookt volgens de seizoenen. Zo past Liguria, met als ondertitel: Leven en eten tussen olijfbomen en zee, ook prima in de koude januarimaand.


Achter in het boek een bescheiden reisgids voor bezienswaardigheden in de regio. Al met al een familiekookboek voor Nederlanders binnen en buiten Italië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden