La Bloemen is een lust voor de zintuigen

Karin Bloemen 'Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic'
Regie: Marnix Busstra. Gezien: 14/3 in Alkmaar. Informatie: www.labloemen.nl.

Na twee ingetogener shows, 'De Diva en de Divan' - met als thema 'burn out' - en 'Overgang', vond zangeres en cabaretière Karin Bloemen het tijd voor een lekker uitbundige show. Ze gaf 'm de tongbrekende titel 'Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic' (ABF) mee. Daarvoor trekt ze veel uit de kast. Om te beginnen een viermansband, drie achtergrondzangeressen en drie danseressen. De vele kostuums, een handelsmerk van Bloemen die al jaren samenwerkt met ontwerper Jan Aarntzen, zijn werkelijk een lust voor het oog. Overdadige jurken met veel tule, maar ook een ingenieuze paillettenjurk die naar keuze zwart of wit gemaakt kan worden.

Als ze ons welkom heet, legt Bloemen uit dat ze ook wel weet dat het crisis is, maar dat ze er voor kiest om zich daar niks van aan trekken. Liever samen feestend ten onder. En dus is 'ABF' een vrolijke avond pretentieloos vermaak, goed gemaakt en een lust voor de zintuigen. Je ziet dat overal over is nagedacht. De show toont een bont palet van de kwaliteiten van La Bloemen: zingen, typeren, verhalen vertellen, grappen maken, gastvrouw zijn. Alles om het publiek even uit de dagelijkse beslommeringen te halen. In vorm grijpt ze daarvoor terug op de jubileumshow die ze in 2008 voor de televisie maakte. Door filmpjes af te wisselen met uitbundige nummers, ingetogen liedjes en paar typetjes ontstaat een prettige variatie. Het is hier en daar wat plat en voor de hand liggend, maar vervelen doe je je niet snel.

Een rode draad ontbreekt nagenoeg in 'ABF', al gaan veel conferences en zeker de filmpjes over de liefde en het leven dat geen sprookje is, hoe graag we dat misschien ook zouden willen. Die terugkerende filmpjes laten bijvoorbeeld allerlei stellen zien - Bloemen met Erik van Muiswinkel - die vertellen over het geheim van hun relatie. Onder meer een hippiestel, een zwijgzaam echtpaar dat duur dineert en een onmogelijke man die zijn vrouw telkens uitkaffert vormen erg grappige intermezzo's.

Het beroemde lied 'Je suis malade' van Serge Lama, ook bekend trouwens door de versie van Lara Fabian, heeft een heel nieuwe tekst gekregen van Jurrian van Dongen. Het heet nu 'Ik ben verraden' en is het (dramatische) hoogtepunt van de show. Bloemen brengt het vrij sec, waardoor het nog hartverscheurender overkomt: 'Het leven legt zijn troeven neer, ik ben verraden'. De tekst is bijzonder fraai en raakt des te meer omdat het nergens larmoyant wordt. Bloemen laat haar vocale register weer eens in optima forma zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden