L'Oréal-erfgename onder curatele familie geplaatst

Moeder (r) en dochter Bettencourt zijn in een bittere juridische strijd verwikkeld. Beeld afp
Moeder (r) en dochter Bettencourt zijn in een bittere juridische strijd verwikkeld.Beeld afp

Een Franse rechter heeft L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt (88) onder curatele geplaatst van familieleden. Dat heeft de advocaat van haar dochter Françoise Bettencourt vandaag laten weten. Advocaten van moeder Bettencourt kondigden direct hoger beroep aan tegen het vonnis.

ANP/ Redactie

De rechtbank in de stad Courbevoie, ten westen van Parijs, heeft bepaald dat Bettencourt onder toezicht komt te staan van haar dochter en twee kleinzonen. Bettencourt is al jaren verwikkeld in juridische gevechten met haar dochter. Die vindt dat haar moeder het vermogen van naar schatting 16 miljard euro niet meer goed kan beheren.

De krant Le Monde citeerde vandaag uit een medisch rapport. Daarin zou staan dat Liliane Bettencourt onder meer lijdt aan dementie. Bettencourt is de enige dochter en erfgename van de stichter van het cosmeticaconcern L'Oréal, Eugène Schueller (1881-1957).

In een gisteren gepubliceerd interview dreigde Liliane Bettencourt dat ze het land verlaat als ze onder curatele van haar dochter wordt gesteld. 'Zij verstikt mij', aldus de rijkste vrouw van Frankrijk in Le Journal du Dimanche.

In 2007 ontstond het conflict tussen Bettencourt en haar dochter over de zeggenschap over het familiefortuin. Dat leidde tot juridische stappen van de dochter en vervolgens tot geruchtmakende onderzoeken naar Bettencourts financiën en illegale financiering van partijen, belastingontduiking en het witwassen van geld.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy is er meerdere keren van beschuldigd illegaal geld voor de verkiezingscampagne van 2007 te hebben aangenomen van Bettencourt. De wet in Frankrijk is erg streng als het gaat om partijfinanciering. Zo is een maximumdonatie van 7500 euro per persoon per jaar vastgelegd met 150 euro als hoogste contante betaling.

Het schandaal kostte vorig jaar onder anderen de minister van Arbeid Eric Woerth en zijn echtgenote Florence Woerth hun baan, omdat zij veel in de verhalen opdoken. Woerth was in 2007 bij Sarkozy's UMP de fondsenwerver en zijn vrouw Florence kreeg in die dagen een baan bij de onderneming die het fortuin van de weduwe beheert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden