L'histoire se répète

Op 5 augustus 1977 eiste PvdA-onderhandelaar Ed van Thijn aan de formatietafel publieke investeringen om de werkgelegenheid en daarmee de economie aan te zwengelen. CDA-onderhandelaar Dries van Agt wilde daar niks van weten.

Redactie: Hans Goslinga en Maaike van Houten en Teun Lagas

Zijn alternatief: extra bezuinigingen en geen lastenverzwaringen. Komen deze posities bekend voor? Ze kwamen er toen ook niet uit. Op de avond van de vijfde augustus begaf het gezelschap onderhandelaars zich op initiatief van formateur Joop den Uyl naar het Olympisch Stadion om een wedstrijd Ajax-Barcelona bij te wonen in het (vriendschappelijke) voetbaltoernooi Amsterdam 702. Van Den Uyl werd vaak gezegd dat hij weinig oog had voor kleine dingen die het sociale verkeer veraangenamen, maar dit had hij toch maar geregeld.

Bos en Balkenende deden dus niets nieuws met hun bezoek aan de wedstrijd Nederland-Tsjechië op 29 maart. Een verschil is hooguit dat zij met het bezoek een demonstratie wilden geven van hun politieke wil een kabinet te vormen. Destijds gaven de heren er geen ruchtbaarheid aan. Het uitje was louter bedoeld als smeerolie in de verhoudingen. Juist daarom kreeg Den Uyl spijt van zijn gebaar, toen het niet lukte openingen in de stellingen te maken. Eigenlijk had hij er geen zin meer in. Van Thijn noteerde in zijn dagboek: 'Maar een weg terug is er niet. Een weg heen trouwens ook niet. Op weg naar Amsterdam lopen we vast in een file die al bij Schiphol begint.' Ook toen al. 'We arriveren in het stadion als de wedstrijd al een halfuur oud is. De gemoederen zijn al zo verhit dat ik mij binnen moet persen langs een vechtende kluwen van supporters. We hadden net zo goed zelf kunnen doorgaan met vechten, denk ik. Ik neem mijn plaats in naast Jan Terlouw.' Vervolgens blijkt nog een verschil met Bos-Balkenende. 'Enkele rijen verder zitten Joop en Dries. Niet naast elkaar. Er zitten tien mensen tussen.'

Onze lezer aan het Lange Voorhout, kenner van de parlementaire geschiedenis, mailde dat we Van Thijn zijn vergeten in het rijtje van de tien politici met de meest uitgesproken clubliefde. Van Thijn was niet alleen supporter van Ajax, maar zelfs lid van de ledenraad van deze club. De lezer wees daarnaast op twee politici die zelf voetbalden: de socialist John Lilipaly, die speelde voor de amateurclub Vlissingen en het Nederlands amateurelftal, en de liberaal Dick Dees, die jeugdspeler was bij NAC. Volgens de lezer is de enige politicus die het tot het Nederlands elftal bracht de liberaal Jan Kan, de vader van Wim Kan. Deze 'zeer sportieve' Kan speelde aan het begin van de vorige eeuw voor het eerste, nog officieuze Oranje.

De tien jongste Tweede-Kamerleden:

1 Martijn van Dam (25) PvdA

2 João Varela (28) LPF

3 Krista van Velzen (28) SP

4 Maarten Haverkamp (29) CDA

5 Max Hermans (29) LPF

6 Camiel Eurlings (29) CDA

7 Boris van der Ham (29) D66

8 Mirjam Sterk (29) CDA

9 Erik van Lith (30) CDA

10 Diederik Samsom (31) PvdA

Tegenover de jongste kamerleden zetten we niet de oudste kamerleden, maar degenen met de meeste kamerdagen. Onder de senior-parlementariërs valt de oververtegenwoordiging van de PvdA op.

De tien langstzittende Tweede-Kamerleden:

1 Erica Terpstra (VVD), sinds 8 juni 1977 (8071 dagen)

2 Bas van der Vlies (SGP), sinds 10 juni 1981 (7974)

3 Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), sinds 15 september 1981 (7604)

4 Frans Weisglas (VVD), sinds 16 september 1982 (7511)

5 Wim van de Camp (CDA), sinds 3 juni 1986 (6155)

6 Klaas de Vries (PvdA), sinds 28 mei 1973 (5897)

7 Ella Kalsbeek (PvdA), sinds 14 september 1989 (4450)

8 Peter van Heemst (PvdA), sinds 10 september 1991 (4230)

9 Maria van der Hoeven (CDA), sinds 11 juni 1991 (4129)

10 Saskia Noorman-den Uyl (PvdA), sinds 17 mei 1994 (3250)

Reacties? parlement@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden