Kwik tijdelijk hoger

Ook in het noorden van het land ebt de grote voorjaarsdroogte van 2007 weg. Een kleinschalige randstoring trok gisterochtend over het noorden van het land en liet op het ’baanvak’ grote hoeveelheden water achter. In het Friese Anjum viel tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend 10 uur maar liefst 38, in Buren, Ameland 36 en op Vlieland 31 mm.

Ook in een band van Zuid-Holland naar de Noordoostpolder is veel regen gevallen. Leiden meldde 29, Swifterbant en Emmeloord 28 en op Marken viel 25 mm. De maandsom is in De Bilt inmiddels opgelopen tot 80 mm. In de achterkamer van de depressie was gistermiddag nog een buiengebied actief, later nam de buiigheid in het midden en westen van het land af en kwam ook het kwik in beweging. Om 12 uur was het op veel plaatsen slechts 10-11°, om 16 uur meldde Maastricht 16,0º.

Qua wind is het wel meegevallen. Alleen in het zuidwestelijk kustgebied werd even windkracht 8 gemeten met ’schuivers’ van ruim 80 km/uur tot in Limburg.

Vandaag trekt een nieuwe depressie over de Noordzee. Onder invloed van het systeem is het vanochtend eerst nog buiig weer, later gaat de bewolking breken. De aangevoerde lucht is evenwel onstabiel zodat er vanmiddag weer enkele buien met kans op onweer en windstoten tot ontwikkeling kunnen komen. De overwegend zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. De temperatuur loopt op naar een graad of 16.

Morgen zakt een nieuwe depressie tijdelijk over de Golf van Biskaje uit. Dat komt omdat de krachtige westcirculatie gaat meanderen. Bij ons daardoor een zuidelijke stroming waarin het kwik tot plaatselijk 19-20° kan oplopen. De kans op buien is morgenochtend waarschijnlijk niet groot, tijdens de middag gaat dat veranderen.

Maandag trekt het lagedrukcomplex de Noordzee. De buienkans blijft vrij groot (met name in het oosten), de aangevoerde lucht laat nog wel maxima tot 18° toe. Op het kaartje zijn de temperatuurafwijkingen over de maand april te zien. De getrokken lijnen geven aan wat de terugkeertijd is van zo’n warme april in een ongewijzigd klimaat: zeg maar het klimaat van vóór 1988. Boven Nederland geeft de getrokken lijn het getal 4.0 aan, wat op deze schaal staat voor een herhalingstijd van maar liefst 30.000 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden