Kwik gaat naar beneden

Een west tot zuidwestelijke (hoogte)stroming blaast alweer enige tijd zachte luchtmassa's naar het Europese vasteland. Omdat dit proces met vrij veel regen gepaard gaat, is in betrekkelijk korte tijd veel sneeuw gesmolten, met als gevolg buiten hun oevers tredende rivieren. Vooral in Tsjechië is sprake van ernstige wateroverlast en ook de Duitse stad Dresden heeft met hoogwater te kampen. Zoals het zich nu laat aanzien gaat er volgende week in de Europese bergstreken weer sneeuw vallen. Rond een zuidwaarts uitzakkend hoogtelaag boven Noord-Europa, wordt namelijk met een west tot noordwestelijke stroming koude lucht van hoge breedten naar Midden-Europa getransporteerd. Vooral in het Alpengebied, waar de noordelijke kou de zuidelijke warmte ontmoet, kan midden volgende week veel sneeuw vallen.

Ook bij ons na het weekeinde lagere temperaturen. Overdag komen de meeste plaatsen niet meer aan de grens van 10° toe, tijdens nachtelijke opklaringen is er kans op lichte vorst. Verder nu en dan zonneschijn maar ook enkele (hagel)buien.

Rond een complex lagedruksysteem boven de Britse eilanden en het Noordzeegebied, hebben we vandaag nog van doen met een zuidwestelijke stroming. In de relatief zachte lucht komt het kwik vanmiddag uit op 13°, in het noordwestelijk kustgebied en op de Waddeneilanden wordt het niet warmer dan een graad of 10. Tot in de middag draait het wel om bewolking en regen of buien (mogelijk met onweer), daarna hoofdzakelijk in het westen wat opklarend. De zuidwestenwind is meest matig, aan zee vrij krachtig. Komende nacht en morgenochtend vroeg is het vooral in het zuiden/zuidoosten buiig. Morgenmiddag is er wat meer zonneschijn en wordt het 13-14°.

Op de nadering van een volgende storing trekt de zuidwestenwind zondagavond aan. Maandag een noordwestenwind, lagere maxima en enkele buien. In het noorden van Noorwegen zijn ze qua kou wel wat gewend maar de minima van gisternacht zijn, zo laat in de tijd, toch echt uitzonderingen. In Suolovuopmi werd -33,4°, in Kautokeino -30,6º gemeten. De zeer lage minima werden gemeten onder een uitloper van een hogedrukgebiedje boven Noord-Rusland. Bij ons donderdagavond en gisternacht erg veel regen in Limburg. In Nuth viel 21 mm (etmaalsom 26) en Hoensbroek 20 mm. Gistermiddag regionaal veel zon en maxima tot dik 16° in onder meer Brabant. Buiig was het lange tijd in het noorden en ook in het Limburgse heuvelland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden