KWF: Tabaksindustrie schuldig aan zware mishandeling

"Voorkomen van kanker is een van onze missies. We voelen een verantwoordelijkheid."Beeld ANP

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen vier tabaksproducenten wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg, en valsheid in geschrifte.

Lidwien Dobber

De makers van merken als Marlboro, Lucky Stike, Camel en Van Nelle hebben rokers vals voorgelicht over de schade die roken aanricht, meent de organisatie, die nog nooit eerder aangifte deed. Waarom laat KWF nu pas van zich horen?

Al in september vorig jaar klaagden twee vrouwen Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International aan. Een van de vrouwen heeft longkanker, de ander een chronische longziekte; beiden wijten hun ziekte aan het roken. Met haar aangifte steunt KWF Kankerbestrijding hun zaak.

Minuscule gaatjes

Tabaksproducenten bedonderen de kluit zeggen de vrouwen, en nu dus ook KWF, omdat ze in de filters van sigaretten minuscule gaatjes aanbrengen. Laat een testmachine een trekje van nemen van zo’n sigaret en er worden lagere teer- en nicotinewaarden gemeten dan de roker binnenkrijgt. De machine zuigt door die gaatjes lucht aan die de concentraties van kwalijke stoffen verdunt, maar de roker sluit die gaatjes af met zijn vingers en zijn lippen. Die krijgt de volle mep binnen.

Die ‘sjoemelsigaret’, zoals KWF hem noemt, was doorslaggevend om zich achter de twee vrouwen te scharen. Dat gebeurde pas een half jaar na aangifte van de vrouwen, omdat KWF zich in alle argumenten wilde verdiepen en zijn achterban wilde meenemen, aldus woordvoerder Laura Houtenbos. Ze heeft er alle vertrouwen in dat donateurs begrijpen dat KWF zich deze nieuwe rol aanmeet. “Voorkomen van kanker is een van onze missies. We voelen een verantwoordelijkheid.”

Volgens de regels

Toch, dat de tabaksindustrie gaatjes gebruikt om nicotine- en teerwaarden te manipuleren, is al jaren bekend. Deze krant berichtte er al in 2000 over. Die gaatjes zijn ook niet nieuw, zegt Houtenbos, wel het besef dat het hier een illegale activiteit betreft. Daar heeft de advocaat die de twee vrouwen terzijde staat, Bénédicte Ficq, KWF van kunnen overtuigen.

Ook al staan Europese regels de meetmethode mét gaatjes gewoon toe? Houtenbos: “Feitelijk is het een overtreding van de wet, want wat tabaksproducenten beweren, weerspiegelt niet de praktijk.”

Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of de aangiftes aanleiding geven om een zaak te beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden